Stockholm Marathon får helt ny bana nästa år

När Stockholm Marathon avgörs för 40:e gången 2018 blir det på en helt ny bana.

– Vi har lyssnat på löparnas önskemål och lagt till mer innerstadsmiljö på bekostnad av sträckningen ut runt Kaknästornet, säger Daniel Almgren, vd för arrangören Marathongruppen.

Under strecket
Publicerad
Christine Olsson/TT
Foto: Christine Olsson/TT
Annons

Lördagen den 3 juni ger sig drygt 17 000 löpare av på Lidingövägen för att springa 42 195 meter i Stockholm Marathon. Årets upplaga blir det sista med den sträckning som loppet haft (med smärre justeringar) sedan premiärupplagan 1979. SvD kan i dag avslöja att löparklassikern får en helt ny bana nästa år. Och det är en radikal förändring som väntar. Banan får en helt ny sträckning. Den främsta nyordningen är att det inte längre blir två slingor som upprepas, samt att sträckningen ute på Gärdet runt Kaknästornet tas bort helt.

Den exakta bansträckningen är fortfarande hemlig, men klart är att det blir betydligt mer löpning på Södermalm och en ny sträckning på Kungsholmen. Löparnas favoritavsnitt, Strandvägen, Norr Mälarstrand förbi Stadshuset, Skeppsbron och Västerbron, kommer att finnas kvar, men Västerbron kommer att passeras bara en gång i stället för som tidigare två.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons