Annons

Studie: Stockholm blir lika varmt som Budapest 2050

Om 30 år är Stockholm lika varmt som Budapest, London lika varmt som Barcelona och Seattle lika varmt som San Francisco. Arkivbild.
Om 30 år är Stockholm lika varmt som Budapest, London lika varmt som Barcelona och Seattle lika varmt som San Francisco. Arkivbild. Foto: L vland, Marianne

Om 30 år är Stockholm lika varmt som Budapest, visar en ny studie. Enligt studien förändras vädret dramatiskt i flertalet av världens städer. Och 22 procent av städerna kommer att få ett klimat som inte liknar något vi tidigare sett.

Under strecket
Nønne Schjærff Engelbrecht / TT
Publicerad

Hur ser klimatet ut i världens städer 2050? Den frågan har forskare från Zürich tekniska universitet försökt besvara. I en studie publicerat i den vetenskapliga tidskriften Plos One analyserar de klimatet i 520 städer utifrån ett så kallat RCP 4.5 scenario som utgår från att utsläppen minskar kraftigt, men inte så pass kraftigt att Parisavtalets mål nås.

Resultatet visar att 77 procent av världens städer får ett kraftigt förändrat klimat. Städerna på norra halvklotet kommer få ett klimat som liknar det städer cirka 100 mil söderut har i dag. London blir därmed lika varmt som Barcelona, Seattle lika varmt som San Francisco och Stockholm lika varmt som Budapest.

Annons
Annons
Annons