Stockholm kan bli storregion

Stockholm kommer att bli större till valet 2010. Sex av sju partier i Stockholmslandstinget vill att den nya huvudstadsregionen även ska omfatta Sörmland. I ett nästa steg kan hela Mälardalen slås ihop. Bara moderaterna står fortfarande fast vid att Stockholms län ska vara kvar som nu.

Under strecket
Publicerad
Centralbron i Stockholm

Centralbron i Stockholm

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Annons

I det regionpussel som håller på att läggas av tusentals politiker runt om i Sverige har det hittills varit ganska tyst om vad som ska hända med Stockholmsregionen. Det har än så länge framställts som att Stockholmsområdet inte kommer att växa alls. Detta trots att det också finns många anhängare av en stor Mälardalsregion som omfattar Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland och Örebro län.

I Stockholms stad har alliansen visserligen sagt nej till förslaget från Ansvarskommittén, men inte uttalat sig i frågan om storleken på regionen. I landstinget har däremot moderaterna avvisat alla tankar på att bilda en större Stockholmsregion medan de tre andra borgerliga partierna sagt ja liksom de rödgröna partierna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons