Annons
X
Annons
X

Stockholm innovativ världsstad

Stockholm rankas fortfarande mycket högt på den årliga listan ”Cities of opportunity” från det internationella konsultföretaget Price Waterhouse Coopers. Stockholms handelskammare gläds, men varnar för risken att bli ”en fet katt”.

Stadshuset i Stockholm.
Stadshuset i Stockholm. Foto: SCANPIX

Fjärde plats i fjol har blivit femte plats i år. När den prestigefulla rankningen av 27 världsstäder nu ligger klar i 2012 års version, försvarar Stockholm sin ställning som en synnerligen attraktiv stad.

– Det är kul, men nästan förvånande att Stockholm står sig så bra mot världsstäder, säger Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare.

I två av de tio betygsklasserna ligger Stockholm före de andra städerna i studien. Det gäller ”hälsa, säkerhet och trygghet”, där närmsta konkurrenterna är Toronto, Sydney och Chicago, samt ”intellektuellt kapital och innovation” där Toronto ännu en gång är Stockholms närmsta konkurrent, följt av Paris och San Francisco.

Annons
X

Enligt Margareta Irenaeus som har arbetat med PWC-studiens svenska del är det bara Londons snabba avancemang – hela fem placeringar på ett år tack vare OS – som har petat ner Stockholm ett snäpp sedan 2011. Efter New York (på första plats) är det nu London (2) som toppar den sammanvägda listan, följt av Toronto (3), Paris (4) och Stockholm (5).

– Stockholm utmärker sig med otroligt välutbildad befolkning och strålande tillgång till allmänna bibliotek etcetera. Vi har också välpresterande universitet. Men vi har sett tecken på att kunskaper i matematik och naturkunskap tenderar att bli en svagare del av vårt intellektuella kapital, säger Margareta Irenaeus.

PWC gör sitt val av 27 världsstäder dels för att täcka en världsomspännande geografi, dels olika typer av ekonomier – både mogna och snabbväxande. Men slutligen sker urvalet genom att de mest ”spännande” städerna handplockas. Totalt sju europeiska städer rankas i år – alltså London och Paris strax före Stockholm, sedan ett långt hopp till Berlin på 12:e plats, följt av Madrid (15), Milano (16) och Moskva (20).

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Väldigt många städer vill vara med i den här jämförelsen, men det går inte att köpa sig plats, säger Margareta Irenaeus, som förklarar att bakgrunden till studien var New York Citys behov att efter den 11 september 2001 börja kartlägga faktorer som kan lyfta en stad till framgång.

  Rapportens slutsats är att Stockholm erbjuder mycket hög livskvalitet, men också att det vid sidan av London är den lättaste staden i Europa att göra affärer i.

  – Men även solen har ju fläckar, påminner Maria Rankka på Handelskammaren som varnar stadens politiker för att slå sig till ro med att Stockholm är enastående om man mäter sådant som tillgång till parker och internet.

  Klart är att höga priser på varor och tjänster gör Stockholm till den femte dyraste staden i jämförelsen. Sveriges huvudstad hamnar också i bottenskiktet som internationellt flygnav, och hotellen anses inte möta turismens behov. Rapporten påpekar också att det är ovanligt dyrt att ta bussar och tunnelbana, även om kollektivtrafiken är ”utmärkt”.

  Annons
  Annons
  X

  Stadshuset i Stockholm.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X