Stockholm har hittat dragläget

Stockholm är tillbaka som Sveriges tillväxtmotor och läget på arbetsmarknaden ser ut att ljusna. I Stockholms viktigaste branscher - it, uppdragsverksamhet och detaljhandel - planeras för nyanställningar för första gången sedan 2001, enligt Stockholms Handelskammare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Högre tillväxt i Stockholm är bra för hela Sverige. Och Stockholms näringsliv, som tidigare halkade efter övriga Sverige, visar nu tydlig återhämtning och i vissa branscher till och med en kraftig återhämtning.
Konjunkturuppgången startade försiktigt i slutet av förra året och växte i styrka i början av 2004 efter tre års nedstämdhet.

Alla branscher pekar mot uppgång, enligt Handelskammarens Stockholmsbarometer som Näringsliv skrev om den 13 augusti, men framförallt it, uppdragsverksamhet och sällansköpshandeln. Där planeras också nyanställningar. Barometern mäter till och med andra kvartalet, men konjunkturuppgången verkar ha fortsatt under sommaren.
**
It- och uppdragsbranscherna**, Stockholms viktigaste branscher, driver på uppgången som gör Stockholm till den tillväxtmotor som kan få fart också på övriga Sverige, enligt handelskammaren. Barometern visar också att trenden är att anställa it-kunnigt folk i stället för att anlita utomstående it-konsulter.
Byggbranschen visar också starka tecken på
återhämtning och företagen planerar inga ytterligare personalminskningar. Det är en ljusning eftersom de flesta byggföretag planerade att minska arbetsstyrkan så sent som i slutet av förra året.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons