”Olyckligt att myndigheter inte ger tydliga besked”

Anna König Jerlmyr (M).
Anna König Jerlmyr (M). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Smittspridningstakten ser ut att gå nedåt i Stockholm.

– Särskilt vid Järva ser vi en tydlig nedgång i smittspridningstakten, sade Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) på en pressträff.

Under strecket
Publicerad
Annons

Anna König Jerlmyr pratade om läget i staden i och med coronaviruset.

– Det är en av de svåraste stunder som jag som politiker mött, säger hon och syftar på de senaste veckorna.

Hon tackar stockholmare för att ha följt rekommendationerna väl, och säger att man nu ser att takten för smittspridningen ser ut att gå nedåt.

– Särskilt vid Järva ser vi en tydlig nedgång i smittspridningstakten, säger hon.

Men det behövs en större tydlighet från myndigheter för hur man fortsatt ska hantera krisen inom äldrevården, säger König Jerlmyr och riktar kritik mot bland annat Folkhälsomyndigheten för att man brustit på det området.

– Det är olyckligt att myndigheter inte kan ge tydliga besked för vad som gäller.

Bland annat har frågan om användning av skyddsmaterial som visir och munskydd i äldrevården varit för otydlig, menar hon.

– Vi kommer börja använda visir i våra verksamheter men vi behöver förtydligande från myndigheterna för hur man använder visiren.

Hur man ser på hur bemanningen ska ske under denna kris är ytterligare något som behöver förtydligas, säger König Jerlmyr. Att ta in vikarier och timavlönad personal går inte att undvika i nuläget.

Annons
Annons

– Vi menar att detta är något som måste ske då sjukskrivningar ökar. Vi undrar hur de menar när det riktas kritik mot timavlönade.

– Vi måste alltid ta in vikarier när personal är frånvarande, fortsätter finansborgarrådet.

Äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD), pratar om tillgången till skyddsmaterial, som i nuläget är bättre än tidigare, säger han.

Man för diskussioner om hur användningen av exempelvis visir ska se ut i verksamheterna, säger han.

En positiv trend vad gäller utvecklingen av smittade kan också skönjas.

– Vad gäller antalet smittade i våra verksamheter kan vi se en liten positiv trend. Antalet smittade äldre på våra boenden har minskat, säger Slottner.

– Andelen personer som har corona i hemtjänsten har minskat den senaste veckan från 0,8 till 0,6 procent, fortsätter han.

Han hoppas att den positiva trenden nu håller i sig.

– Jag hoppas att den positiva trend vi sett kan hålla i sig. Jag hoppas också att arbetsmiljön för de som jobbar i våra verksamheter kan bli bättre, för de gör ett hästjobb varje dag, avslutar Slottner.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons