Annons
X
Annons
X

Stockholm förstörs inte av utveckling

Flygbild över förslaget till Station Stockholm City i kvarteret Orgelpipan 6.
Flygbild över förslaget till Station Stockholm City i kvarteret Orgelpipan 6. Foto: 3XN/TENJIN VISUAL

REPLIK | STOCKHOLMS ARKITEKTUR

Kerstin Westerlund Bjurström, Icomos Sweden, skriver
på Brännpunkt 27/9 om hur byggnationen av den till citytunneln hörande nya stationsbyggnaden, kvarteret Orgelpipan, inte “hör [...] hemma i Stockholm”. Utifrån de utmaningar som Stockhom står inför är det en närmast absurd inställning. Att en miljövänlig och hållbar stad byggs tätt och högt är en nödvändighet om Stockholm ska kunna växa.

Bjurström skriver att kvarterets höjd skulle förstöra “upplevelsen” av både Klara kyrka och Centralposthuset och efterlyser arkitektur som “i skala och höjd samspelar med sin omgivning”.

Vi hoppas verkligen inte att Bjurström vill att staden ska stagnera bara på grund av en sådan vulgärestetisk och höjdfixerad konservatism. Stockholmarnas behov av en tät och välfungerande stad är i allt väsentligt viktigare än behovet av synliga kyrktorn i världens mest sekulära land.

Annons
X

Bostadsbristen i Stockholm är i det närmaste akut, det saknas 70000 bostäder och det flyttar in människor i en takt som motsvarar två fulla stombussar varje dag. Stockholm är idag en av de glesast befolkade miljonstäderna i västvärlden. Politikernas ansvar är tydligt: att ge förutsättningar för förtätning och höjning av Stockholms innerstad. Om inte så har vi två val; vi kan fortsätta att bygga förorter flera kilometer från centrum, med dyra infrastrukturinvesteringar och ökade miljöproblem som följd, eller så måste vi bygga bort parkerna i innerstan. Vi motsätter oss starkt båda dessa alternativ.

Vi förordar att man möjliggör byggandet av ett modernt och grönt Stockholm. Enligt analysföretaget WSP så spenderar stockholmare i genomsnitt dryga timmen på jobbresor. Det är i klass med mångmiljonstäder som London eller Paris och är inte bara samhällsekonomiskt ineffektivt utan skapar onödiga kostnader och försämrad livskvalité för invånarna.

Vi tror att majoriteten av stockholmarna hellre bor 50 våningar upp än 15 tunnelbanestationer bort. En förtätning av staden möjliggör förutom bättre underlag för affärsrörelser och kultur samt kortare pendlingstider också minskningar av biltrafiken i linje med de ambitiösa miljömål som både Stockholms Stad och regeringen har satt upp.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tyvärr ser vi hur reformarbetet går trögt. Byggnadsförordningen, plan- och bygglagen och riksintresset är bara några av de många faktorer som förhindrar och försvårar byggandet av en varierande och intressant promenadstad. Inte desto mindre vill vi som centerpartister och liberaler stå upp för utvecklingen av en miljövänlig och tät stad på människors och företags villkor.

  Låt oss därför bara hoppas att rädsla inför det nya inte kommer vara vägledande i skapandet av ett bättre Stockholm.

  SIMON PALME

  ordförande CUF Storstockholm

  ALFRED ASKELJUNG

  ekonomisk-politisk talesperson CUF Storstockholm

  ROBERT ASPEGREN

  miljöpolitisk talesperson CUF Storstockholm

  Annons
  Annons
  X

  Flygbild över förslaget till Station Stockholm City i kvarteret Orgelpipan 6.

  Foto: 3XN/TENJIN VISUAL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X