Annons
X
Annons
X

Stockholm fördubblar antalet boenden för tiggare

Antalet tiggare har fördubblats på många orter jämfört med förra vintern, visar SvD:s rundringning till landets största kommuner. Men hjälpen skiljer sig kraftigt åt. Stockholms stad satsar nu elva miljoner i kommande budgeten och ska fördubbla antalet platser, kan SvD berätta. Samtidigt har Malmö inga särskilda platser alls för utsatta EU-migranter.

[object Object]
En tiggare vid Slussen i Stockholm. En majoritet av svenskarna vill att tiggeri förbjuds. Starkast är stödet för ett förbud bland moderater och sverigedemokrater. Foto: FREDRIK SANDBERG

Termometern närmar sig noll och i flera städer öppnade i veckan härbärgen för tiggare och andra utsatta EU-migranter. Frågan om tiggarna, ofta romer som flyr svåra villkor i östra Europa, får allt större uppmärksamhet i takt med att tiggarna har blivit en vanlig syn i både små och större samhällen.

Nu rapporterar flera av landets större städer om ett stort tryck och en fördubbling av antalet tiggare jämfört med förra vintern, visar SvD:s rundringning. Kartläggningen visar också att hjälpen skiljer sig åt rejält mellan kommunerna. Uppsökarenheten i Stockholms stad rapporterar om klart fler tiggare inför vintern.

Nu satsar nya rödgrönrosa styret i Stockholms stad elva miljoner kronor i den kommande budgeten för att förbättra läget för dem och andra utsatta EU-migranter.

Annons
X

– Vår ambition är att fördubbla antalet platser på Vinternatt, härbärgen för EU-medborgare. Vi ska också se över fler boendealternativ, så att exempelvis fler kvinnor söker sig dit. Preliminärt handlar det om att det ska bli runt 128 platser totalt, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Vi har 35 övernattningsplatser, men förhandlar nu om att öka antalet till minst 50. De senaste åren har många åkt hem under vintern, men vi är oroliga för att de inte gör det i år
Dario Espiga

**Hon säger att **majoriteten även vill säkra råd- och stödverksamheten Crossroads med två miljoner kronor och se till att det basala stödet, i form av att kunna tvätta kläder och få varm mat, tillgodoses bättre.

– Sedan ska vi nu ta fram en strategi för hur vi ska arbeta med fattiga EU-medborgare, både på kort och lång sikt.

Åsa Lindhagen säger även att staden kommer att överväga en tak över huvudet-garanti.

En annan stad som satsat är Göteborg. Staden ser en kraftig ökning av tiggare i år och har nyligen avsatt en halv miljon till ett projekt där fyra husvagnar för romska barnfamiljer ställts ut. Dessutom har en förskola för romska barn och ett dagcenter startat.

– Vi har 35 övernattningsplatser, men förhandlar nu om att öka antalet till minst 50. De senaste åren har många åkt hem under vintern, men vi är oroliga för att de inte gör det i år, säger Dario Espiga, kommunalråd i Göteborg.

I Malmö räknar man med dubbelt så många tiggare i år jämfört med förra vintern, totalt mellan 300 och 400 stycken. Kommunen har inga särskilda platser. Men när SvD når ansvariga kommunalrådet Carina Nilsson (S) befinner hon sig i Göteborg - på studieresa till vinterhärbärget där.

– Vi ser en ökning i Malmö och det här är en fråga som växer. Vi försöker hämta inspiration från Göteborg. Det är en ny situation med så tydlig fattigdom, säger hon och lägger till att kommunen inom kort kommer att besluta om ökat bidrag till Stadsmissionen.

Ansvariga i Norrköpings kommun säger att de har dubbelt så många tiggare jämfört med förra året. Kommunen har inget akutboende, men ska i veckan se över situationen. Många av tiggarna där bor i Linköping där kommunen bekostar ett tjugotal platser för tiggare på ett härbärge som öppnade i måndags.

– Intresset är stort. Vi har tredubblat antal tiggare i Linköping jämfört med förra vintern varav 90 procent är rumäner. Platserna räcker inte till alla, säger Elin Sjögedahl på Linköpings Stadsmission.

I Uppsala ökar man också platserna på vinterhärbärget för tiggare från 30 till 40 i år. Det ska även öppnas ett dagcenter. I Västerås rapporteras om dubbelt så många tiggare som förra året och en dagverksamhet med dusch planeras. Örebro har ingen riktad verksamhet för utsatta EU-migranter, däremot är de välkomna till annan verksamhet för hemlösa.

Det ökade antalet EU-migranter och tiggare har gjort att trycket ökar från kommunerna för att staten ska ta ett större ansvar. Trycket kommer även från Sveriges kommuner och landsting, SKL, vars ordförande Anders Knape redan har mött nya ansvariga ministern och diskuterat frågan. Barn- äldre och jämställdhetsministern Åsa Regnér (S) öppnar nu för att staten kan gripa in.

– Vi överväger att utse en nationell samordnare som ska få i uppdrag att förbättra arbetet med att ge stöd och hjälp till utsatta EU-medborgare. Samordnaren kan då få i uppdrag att lämna förslag på hur samverkan kan utvecklas.

Annons
Annons
X

En tiggare vid Slussen i Stockholm. En majoritet av svenskarna vill att tiggeri förbjuds. Starkast är stödet för ett förbud bland moderater och sverigedemokrater.

Foto: FREDRIK SANDBERG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X