Stockholm efter Peak Oil

Världen är på väg mot det som kallas Peak Oil. Det är därför hög tid att lyfta blicken och arbeta fram konkreta lokala handlingsplaner. Hur ser Stockholm ut efter Peak Oil? Det skriver Per Bolund (MP), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den samlade expertisen pekar på att om 5–20 år passeras Peak Oil världen över – den tidpunkt då världens efterfrågan på olja överstiger produktionsmöjligheterna. Följden blir osäkrare oljeförsörjning och ökade kostnader för i stort sett alla delar av samhället, när vi värmer våra hus, producerar vår mat och transporterar oss. Oljan används inom industrin, jordbruket, samhällsservice, hushåll och driver 94 procent av våra vägtransporter.

Vi vet inte exakt när Peak Oil inträffar men vi vet att oljetillgången snart börjar minska och att det kan medföra kraftigt ökade kostnader. För Sverige och Stockholm skulle detta få stora konsekvenser. Det är därför hög tid att lyfta blicken och arbeta fram konkreta lokala handlingsplaner. Hur ser Stockholm ut efter Peak Oil?

Annons
Annons
Annons