Annons
X
Annons
X

Stockholm dyrast i Norden

I Stockholm, Oslo och Helsingfors fortsätter priserna på bostadsrätter att stiga och dippen under finanskrisen är ett minne blott. I vårt södra grannland Danmark är dock bostadsmarknaden fortfarande bräcklig, även om priserna i Köpenhamn sakta börjar stabiliseras.

I början av 2005 låg kvadratmeterpriset för treor i Stockholms innerstad i genomsnitt på 33 700 kronor. Sedan dess har priset stigit med 67 procent och ligger idag på 56 152 kronor.
I början av 2005 låg kvadratmeterpriset för treor i Stockholms innerstad i genomsnitt på 33 700 kronor. Sedan dess har priset stigit med 67 procent och ligger idag på 56 152 kronor. Foto: SCANPIX

Bopriserna fortsätter att stiga i Stockholms innerstad och enligt SBAB:s mäklarstatistik hamnade det genomsnittliga kvadratmeterpriset i september för en trerumslägenhet på 56 152 kronor.

– Om vi antar att en genomsnittstrea är på 75 kvadratmeter så motsvarar detta 4 211 400 kronor för en lägenhet, säger Tor Borg, analytiker på SBAB, till SvD.se.

I början av 2005 låg kvadratmeterpriset för treor i Stockholms innerstad i genomsnitt på 33 700 kronor. Man kunde med andra ord köpa en trerummare på 75 kvadratmeter för strax över 2,5 miljoner kronor. Sedan dess har priserna ökat med 67 procent.

Annons
X

I likhet med våra nordiska grannländer hade dock även Stockholm en dipp på bostadsmarknaden under finanskrisen och kvadratmeterpriserna sjönk som mest till runt 43 000 kronor under vintermånaderna 2008. Men sedan dess har priserna åter fått fart uppåt och i dag ligger de på samma höga nivåer som under augusti 2007.

Samma mönster kan skönjas i Helsingfors och Oslo. I den finska huvudstaden ligger det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en trea i Helsingfors i dag på 4000 euro, det vill säga runt 37 000 kronor.

– Prisutveckligen har i huvudsak varit positiv ända sedan 2000. Och just nu är räntan mycket låg, migrationen fortsätter att öka, den ekonomiska situationen i landet är positiv, arbetsmarknaden är under kontroll och efterfrågan hos hushållen att köpa lägenheter är stor, säger Jukka Malila, vd för Finlands Fastighetsmäklareförbund KVKL.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Jukka Malila tyder det mesta på att priserna även i fortsättningen kommer att stiga.

  – Under de närmaste månaderna förväntar vi oss att den finska bostadsmarknaden kommer att vara rätt så stabil med fortsatta prisökningar i vissa områden av Helsingfors.

  I Oslo ligger genomsnittspriset på bostadsrätter något högre än i Helsingfors. Enligt siffror från Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), motsvarande Mäklarsamfundet i Sverige, ligger genomsnittspriset i Oslo i september på 37 700 norska kronor, närmare 42 970 svenska kronor. Under 2009 låg genomsnittspriset på bostadsrätter i Oslo på 34 300 norska kronor, ungefär 39 000 svenska kronor. Hittills i år ligger de genomsnittliga prisnivåerna något högre, på 36 000 norska kronor (cirka 41 000 svenska kronor). Och om man får tro Finn Tveter, förbundets direktör, kommer priserna att fortsätta stiga.

  – Jämfört med många andra europeiska länder klarade vi oss rätt så bra under finanskrisen och även om den norska bostadsmarknaden också dämpades något under krisen så drabbades vi aldrig riktigt hårt.

  I Köpenhamn var prisuppgången extrem fram till sommaren 2007 då bubblan plötsligt sprack. Som högst låg genomsnittspriset på bostadsrätter i Köpenhamn över 35 000 svenska kronor. Sedan dess har priserna sjunkit markant och bostadsmarknaden är fortfarande bräcklig.

  – I en ny tendensundersökning bland landets mäklare är den danska bostadsmarknaden fortsatt ostadig. Bopriserna kommer att förbli oförändrade eller falla något under årets sista kvartal, säger Steen Winther-Petersen, ordförande i Dansk Ejendomsmaeglerforening.

  Priserna i huvudstaden börjar dock sakta att återhämta sig efter den allra djupaste svackan. I dag ligger de genomsnittliga priserna i Köpenhamn på nivåer runt 23 000 danska kronor per kvadratmeter (ca 28 400 svenska kronor) och Steen Winther-Petersen berättar att förväntningarna på prisutveckligen är större i Köpenhamn än ute i landet.

  – Tre av fyra mäklare i Köpenhamn tror att priserna kommer att stiga igen på lite längre sikt. Om ett år tror en majoritet av mäklarna att priserna stigit.

  Mer om hus- och bopriser

  Annons
  Annons
  X

  I början av 2005 låg kvadratmeterpriset för treor i Stockholms innerstad i genomsnitt på 33 700 kronor. Sedan dess har priset stigit med 67 procent och ligger idag på 56 152 kronor.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X