Stockholm bygger för få bostäder

Den svaga tillväxten i svensk ekonomi betyder att byggindustrin möter en isande motvind den närmaste tiden. Det skriver Sveriges Byggindustrier i en färsk konjunkturbedömning. De varnar för att det byggs för få bostäder i Stockholm. Mer än hälften av de planerade lägenheterna med byggstart 2012-2014 är försenade.

Under strecket
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

Efter en tydlig nedgång i antalet nystartade bostadsprojekt minskar bostadsinvesteringarna 2013 i Sverige för andra året i rad. Även lokal- och anläggningsbyggande utvecklas svagt. Därmed sjunker de totala bygginvesteringarna i år för att vända svagt uppåt 2014. Så ser konjunkturprognosen från Sveriges Byggindustrier ut.

En långsam återhämtning i världsekonomin gör att svensk ekonomi utvecklas trögt 2013-2014. Bostadsbyggandet påverkades redan i fjol av hushållens pessimism varpå antalet påbörjade bostäder fortsatte att minska. Investeringarna i nya bostäder sjunker i år samtidigt som ombyggnadsnivån blir oförändrad. Till följd av att den ekonomiska tillväxten börjar återhämta sig bedöms bostadsinvesteringarna åter stiga 2014.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons