Joanna Drevinger:”Stockholm allt mer intressant som krogstad”

Joanna Drevinger

Restaurangutbudet i huvudstaden aldrig varit bättre. SvD:s mat- och krogredaktör Joanna Drevinger summerar krogvåren.

Under strecket
Publicerad
Annons

Även om takten, i vilken nya restauranger öppnas i Stockholm, har avtagit något så har Krogstockholm aldrig varit mer dynamiskt.

Nyfikenheten på de nya ställen som öppnas är stor och inte sällan gör förhandssnacket att krogar har fulla hus så fort de slagit upp portarna, alltså innan man ens vet om stället i fråga är bra på riktigt.

Babette som ivåras öppnades på Roslagsgatan är ett sådant exempel. När den första hajpen lagt sig och recensionerna började dyka upp var dessa ljumma. Jo, stället är supertrevligt men maten, nja. SvD:s Krogguiden tyckte samma och ändå är Babette med på listan över vårens bästa krogar. Anledningen är att — hur konstigt den än kan låta — maten inte alltid är huvudsaken. Eller snarare, olika krogar har olika funktioner. Krogguiden skrev i recensionen att ”det inte är maten som gör att vi vill återvända till Babette. Det är den goda och anspråkslösa stämningen, den fina lokalen och inte minst, det ambitiösa utbudet av spännande viner.”

Atmosfären och känslan på en restaurang är viktig för att man ska trivas och finns inte den kan inte ens den mest vällagade mat rädda ett ställe. Vårens lista över Stockholms bästa restauranger domineras av nykomlingar men det är faktiskt två riktiga klassiker som har fått bäst betyg i vår.

Annons
Annons

• Rolfs kök har absolut atmosfären men lyckas år efter år också hålla en hög nivå på den mat man serverar.

• Wedholms fisk, en helt annan typ av restaurang, kanske inte känns så modern och har inte den stimmiga stämning som många restauranger i Stockholm vill skapa 2015. Men enligt Krogguiden är omhändertagandet, elegansen och en omsorg om råvarorna osedvanligt bra.

Den uppmärksamme har säkert märkt att Krogguiden under det senaste halvåret inte delat ut högsta betyg en enda gång. Det betyder inte att det har varit en dålig krogvår — tvärtom. Men för en sexa på SvD:s betygstärning ska upplevelsen vara fulländad och att skapa en sådan är naturligtvis inte enkelt.

Den tydligaste trenden är att vi efter ett par år av överetablering av franska bistros börjar få en större bredd. Det om något är ett tecken på att Stockholm blir allt mer intressant som restaurangstad. Bland de mer spännande nyetableringarna det senaste halvåret är Surfers, som serverar smårätter med smaker från Sichuan-köket, och Fotografiska där kocken Paul Svensson låter grönsakerna spela huvudrollen. För att inte tala om Mormors kök, en polsk restaurang som gjorde testarna från Krogguiden saliga.

Men det går inte att prata om krogvåren 2015utan att nämna Wood Stockholm och Punk Royale. Två restauranger som ännu inte recenserats men som definitivt låtit tala om sig. Inte heller att förglömma alla pizzerior som poppar upp över hela staden. De tar inte bara pizzan till en ny nivå, de konkurrerar med hamburgaren som den bästa snabba enkla maten för alla.

Sommarställen då? Inte alla restauranger på listan har öppet hela sommaren, så ett tips är att kolla öppettiderna. Kika också på SvD.se/om/krogguiden. Där fyller vi på med nya recensioner under hela sommaren.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons