Annons

Stockholm – Nordens vinnare de kommande åren

Framtiden för de nordiska länderna är förhållandevis ljus, enligt ny statistik från Nordiska ministerrådet. Arkivbild.
Framtiden för de nordiska länderna är förhållandevis ljus, enligt ny statistik från Nordiska ministerrådet. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den svenska huvudstaden har störst potential de kommande åren när det kommer till ekonomi, demografi och arbetsmarknad. Men ett gemensamt nordiskt problem är att andelen äldre växer snabbare än i övriga Europa.

Under strecket
TT
Publicerad

Nordiska ministerrådet har ställt samman ett statistiskt smörgåsbord och vi uppe i norr ser ut att klara oss ganska bra. Låt oss börja med demografin. Samtliga nordiska länder, utom Grönland, har ökat sin befolkning de senaste tio åren och nu är 27 miljoner människor nordiska medborgare. Ökningen beror till största delen på invandring. 4,3 miljoner människor har invandrat medan 2,5 miljoner har flyttat till andra länder.

De senaste tjugo åren har andelen nordiska medborgare födda utanför Norden ökat från 6,5 procent 1995 till 14,3 procent 2015. Sverige har nu en större andel utrikesfödda än invandringsnationen USA och antalet har ökat från 9,2 procent 1990 till 16,8 procent i dag.

Annons
Annons
Annons