Annons

Stjärnregn över svenskkrog

I går delade Michelinguiden ut sina stjärnor i New York och även Sverige fick vara med på ett hörn. Kocken Emma Bengtsson är den första svenska kvinna att driva en tvåstjärnig krog - och den andra kvinnan någonsin i USA.

Under strecket
Publicerad

Emma Bengtsson, kökschef på Aquavit i New York.

Foto: FOTO: AQUAVITBild 1 av 1

Emma Bengtsson, kökschef på Aquavit i New York.

Foto: FOTO: AQUAVITBild 1 av 1
Emma Bengtsson, kökschef på Aquavit i New York.
Emma Bengtsson, kökschef på Aquavit i New York. Foto: FOTO: AQUAVIT

När Michelinguiden i veckan delade ut sina stjärnor till restauranger i New York var de generösa mot svenskkrogen Aqvavit som gick från en till två stjärnor. Kökschefen, svenska Emma Bengtsson blir därmed den enda kvinnliga kocken i New York, och den andra någonsin i USA att driva en tvåstjärnig restaurang. Dessutom är hon den första svenska kvinnan med stjärnor i den världsberömda guiden.

Särskilt anmärkningsvärt är det eftersom hon tog över som kökschef tidigare i år. I ett mejl till Aftonbladet säger Emma:

”Jag hade visserligen direkt gjort en del ändringar på menyn men hoppades att vi skulle få behålla stjärnan eftersom jag var rätt ny på posten. Det känns helt fantastiskt i dag och jag hoppas det inspirerar många tjejer i mitt yrke att sikta högt”

Chefen för Guide Michelin Michel Ellis skriver om Emma i ett pressmeddelande:

– Hon har visat prov på fantastisk teknik och kunskap om mat och dessutom lyckats motivera sina medarbetare.

Restaurang Aquavit i New York har funnits sedan 1987 och serverar mat inspirerat från det nordiska köket i säsong. 2013 fick man sin första stjärna i Michelinguiden.

I veckan utkom för första gången en specialutgåva av Guide Michelin för New York. Förutom att Aquavit gick från en till två stjärnor delades det ut prestigefulla stjärnor till 72 krogar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons