Stjärnregn över svenska krogar

Det blev ett stjärnregn över Sverige och övriga Norden när Michelinguiden Nordic Cities släpptes idag. Aldrig någonsin har vi haft så många stjärnkrogar och Malmö blev vinnaren.

Under strecket
Publicerad
Annons
Efter reklamen visas:
Oaxen tilldelas Michelin-stjärna

När Michelinguiden Nordic cities släpptes idag var förväntningarna höga. Skulle det äntligen bli en tredje stjärna till Norden? Men den röda guiden överraskade igen. Ingen av de tidigare tvåstjärniga-krogarna i Sverige, Norge eller Danmark tilldelas en tredje.

Den stora nyheten är att Oaxen krog får sin andra stjärna, och då har de bara haft öppet i mindre än två år. Volt i Stockholm får en första stjärna.

Johan Bengtsson på restaurang Volt är i chock när SvD når honom.

– Vi satt och käkade frukost vid datorn när vi fick reda på det. En stjärna betyder jättemycket för oss och för att nå ut.

Johan Bengtsson har tillsammans med Peter Andersson och Fredrik Johnsson drivit restaurangen i snart fem år och en stjärna är naturligtvis belöning för mycket arbete.

– Men det är inget vi har jobbat för, vi har kört på vår linje, lagat den mat som vi själva gillar och serverat vin som vi tycker om.

Hur ska ni fira?

– Jag putsar bestick och glas just nu och de andra förbereder i köket inför kvällen. Men när alla är samlade ska vi dricka champagne.

Annars är det Malmö som är vinnaren med tre nya stjärnkrogar, Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park och Vollmers. Även i Göteborg får två krogar Koka och SK Mat & Människor nya stjärnor.

Många trodde att man nu, när Norden får en alldeles egen guide, skulle dela ut en tredje stjärna. I stället valde världens kanske mest berömda guide att sprida stjärnglansen. Malmö respektive Århus i Danmark är nya städer.

Många kockar och krögare ute landet har varit besvikna över att Michelinguiden valt att koncentrera sig på städerna. Därmed har varken hyllade Fäviken, Daniel Berlin i Skåne Tranås eller Hotell Borgholm haft möjlighet att tas upp i guiden.

Men Nordenguiden är här för att stanna och enligt Michael Ellis, chef för Michelinguiden Europa kommer man att med åren bredda guidens geografiska upptagningsområde.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons