Stjärnorna kopierade ”Benkes” dykstil

Den som på 1950-talet fick dykstilen att lyfta på allvar var svensken Bengt ”Benke” Nilsson. Han gläds åt Stefan Holms åsikt att dykstilen är minst lika bra som floppen. - Jättekul att höra. Och visst har Stefan rätt - dykstilen blev aldrig färdig, säger 71-åringen.

Under strecket
Publicerad
Annons

I söndagens SvD efterlyste Holm ett mer flexibelt tänkande bland höjdhopparna. Att inte utgå från att floppen alltid är bäst, utan anpassa efter individen.
En som verkligen gick sin egen väg - och fick nästan hela världseliten att kopiera honom - är mannen vi möter på Stockholm stadion. Han ägnade många timmar åt att testa upphoppsvinklar och rita ansatscirklar.

– Jag insåg i ett ljust ögonblick att det var bättre att hoppa med böjt upphoppsben - att ”springa” upp hoppet. Med rakt ben tvingas man ju stå nästan stilla vid upphoppet, säger ”Benke” som 1954 tog EM-guld, satte Europarekord och fick SvD:s bragdguld.
Bengt blev en nyckelfigur i maktkampen om höjdhoppstronen mellan Sovjet och USA. Sovjet filmade honom ur alla vinklar och skapade ”Benkekopior”. Valerij Brumel, världsrekordhållare 1961-71, hade exempelvis en stor bild av ”Benke” på sitt rum.
På vilket sätt har dykstilen mer att ge?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons