Stjärnkrog brann ner

Stjärnkrogen Lux på Lilla Essingen totalförstördes i helgen i en brand. Varför det började brinna är oklart men att den ska öppna på nytt är ägarna säkra på.

Under strecket
Publicerad

Personalen är lagom personlig och kunnig. Problem uppstår dock för gäster som kommer i god tid före den första sittningen klockan 18.00. Precis då öppnas dörrarna och alla får snällt vänta utanför om det så regnar småspik.

Foto: INGVAR KARMHED (ARKIVBILD)
Annons

Personalen är lagom personlig och kunnig. Problem uppstår dock för gäster som kommer i god tid före den första sittningen klockan 18.00. Precis då öppnas dörrarna och alla får snällt vänta utanför om det så regnar småspik.

Foto: INGVAR KARMHED (ARKIVBILD)
Personalen är lagom personlig och kunnig. Problem uppstår dock för gäster som kommer i god tid före den första sittningen klockan 18.00. Precis då öppnas dörrarna och alla får snällt vänta utanför om det så regnar småspik.
Personalen är lagom personlig och kunnig. Problem uppstår dock för gäster som kommer i god tid före den första sittningen klockan 18.00. Precis då öppnas dörrarna och alla får snällt vänta utanför om det så regnar småspik. Foto: INGVAR KARMHED (ARKIVBILD)

Restaurangen var stängd när branden utbröt mitt på dagen i söndags och ingen människa kom till skada.

– Just nu känns det fruktansvärt tungt. Vi har nyligen byggt om och ironiskt nog skulle det komma hantverkare i dag (måndag, red anm) och göra det sista, säger Henrik Norström, delägare och kreativ ledare på Lux.

Han blev uppringd av grannar till restaurangen som berättade att det brann i lokalen och att de ringt brandkåren. Trots att släckningsarbetet kom igång snabbt betecknas den K-märkta lokalen som totalförstörd av rök och sot.

– Till och med de vakuumförpackade råvarorna i kylen var alldeles svarta, säger Henrik Norström.

Under måndagen arbetade polisens tekniker med att försöka få klarhet i varför det började brinna. Enligt Henrik Norström vet de var branden startade och han säger att han inte tror att den var anlagd.

Nu börjar arbetet med att bygga upp restaurangen igen. Lux har haft en stjärna i Guide Michelin sedan 2004. I höstas nyöppnade man med uppvisningskök mitt i matsalen och fick högsta betyg när SvD:s Krogguide testade restaurangen. Och inför julen var varenda stol bokad.

– Vi kommer att öppna igen även om vi i nuläget inte vet när. Det handlar om att riva ut allting, säger Henrik Norström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons