Annons

Stjärnkockens sommarprat: ”Det blir jävligt privat”

Björn Frantzén på presentationen av sommarvärdarna 2019.
Björn Frantzén på presentationen av sommarvärdarna 2019. Foto: Simon Rehnström

Han blev först i Sverige med tre stjärnor i Guide Michelin – men hans sommarprat kommer inte att handla om mat. I stället blir det första gången som Björn Frantzén offentligt berättar om sitt privatliv.

Under strecket
Publicerad

– Min första tanke var att jag inte skulle prata om mat och gastronomi, för det gör jag hela tiden. I stället blev det jävligt privat, säger stjärnkocken.

2008 öppnade han, 30 år gammal, restaurang Frantzén/Lindeberg tillsammans med kollegan Daniel Lindeberg. Några år senare hade de fått två stjärnor i Guide Michelin. 2013 skildes paret åt, samma år som restaurangen utsågs till världens 12:e bästa.

Uppbrottet har skildrats i den uppmärksammade dokumentärfilmen Hunger. Där gråter Daniel Lindeberg när han pratar om det, medan Björn Frantzén aldrig velat prata om det. Förrän nu.

– Jag kommer att berätta vad som hände med Frantzén/Lindeberg. Det har jag aldrig gjort offentligt förut, så det blir väldigt personligt, säger han.

Den 19 februari 2018 stod det klart att Björn Frantzén blir den första svenska krögare att få tre stjärnor i Guide Michelin, för sin restaurang Frantzén i centrala Stockholm. Men framgångarna har kostat på, berättar han.

– Jag kommer att prata mycket om vad det har kostat att ta sig till toppen, och om vilka förutom jag som tvingats betala priset. Att göra det i ett sommarprat var egentligen det perfekta forumet, där man i lugn och ro får tala till punkt.

Björn Frantzén har inte tidigare pratat om sitt privatliv i media. Men nu kommer alltså stora delar av programmet att handla om just han själv.

– Det blev mer och mer självreflekterande ju längre jag kom i inspelningen. Så jag sparar väl ett antal framtida terapitimmar på det här sommarpratet.

Björn Frantzéns sommar i P1 sänds den 30 juni.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons