Annons
X
Annons
X

Lallerstedts sås utsedd till årets matbluff

Inget smör och nästan ingen tryffel. Årets matbluff 2016 är en tryffelbearnaise från Kavli.

Av TT

Men toppkocken som satt sitt namn på produkten tycker att kritiken är helt obefogad.

0,005 procent tryffel. Är det tillräckligt för att kalla något för en tryffelsås?

Nej, inte enligt de som röstade fram "Erik Bearnaise tryffel" från Kavli till förstaplatsen i "Årets matbluff 2016", som anordnas av konsumentföreningen Äkta vara. Bearnaisesåsen fick drygt 4 500 av de nära 14 000 rösterna.

Annons
X
0,005 procent tryffel. Är det tillräckligt för att kalla något för en tryffelsås? Foto: Äkta vara

";Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är 'äkta tryffel' i.", lyder motiveringen från Äkta vara, som nominerade de fem finalisterna.

Förutom bristen på tryffel anmärkte man även på att bearnaisesåsen är gjord helt utan smör.

Erik Lallerstedt, som satt sitt namn på såsen, är en av Sveriges mest respekterade kockar och krögare. Han tycker att kritiken är obefogad.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se

    – Jag ser inte vari bluffen ligger, om man håller sig till Livsmedelsverkets regler, säger han till dinapengar.se.

    – Tryffel är ju en arom, det finns ju ingen som tuggar i sig rå tryffel och säger "vad gott det är". Skulle du sätta i mer tryffel i den, så blir det inte gott.

    Annons
    Annons
    X
    Bild 1 av 2

    0,005 procent tryffel. Är det tillräckligt för att kalla något för en tryffelsås?

    Foto: Äkta vara Bild 2 av 2
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X