Annons

Stjärnkockens hobby: laga lunch på hemlig herrklubb

Böljande baskiskt landskap. Avstånden är små och med hyrbil kan man göra många delikata stopp.
Böljande baskiskt landskap. Avstånden är små och med hyrbil kan man göra många delikata stopp. Foto: Argot Murelis och Visit Biscay

En resa genom Spaniens stoltaste matregion bjuder på många gastronomiska upplevelser. Matiga herrklubbar, uråldriga matmarknader och OS-brottare som gör mästarostar förgyller Baskien.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 9

Josean Alija driver till vardags den Michelinglansiga krogen Nerua i Guggenheim-museet.

Foto: Erika EdeBild 2 av 9

Lunch på en txoko, en privatklubb för män som gillar att laga mat. Enbart i Bilbao finns 300 txoko-klubbar.

Foto: Argot MureliusBild 3 av 9

Spritzig Txakolina syresätts med upphällning från hög höjd.

Foto: Argot MureliusBild 4 av 9

Öl och pintxos är lika med livsglädje i bartäta Bilbao.

Foto: Argot MureliusBild 5 av 9

Torghandeln i Ordizia har ägt rum varje onsdag utan uppehåll sedan år 1512.

Foto: Argot MureliusBild 6 av 9
Foto: Argot MureliusBild 7 av 9

Friterad fisk hos Arrea! Restaurangen i byn Santa Cruz de Campezo är värd en omväg.

Foto: Argot MureliusBild 8 av 9

Salt som kristalliserar i solen i Añana.

Foto: Alfredo Ruiz Huerga/ShutterstockBild 9 av 9

Gillestugevibbarna är saftiga, här har inte gjorts någon home styling sedan 1972 då de rutiga ullgardinerna åkte upp. Strukturväggar, trämöbler, dammiga troféer i baren samt en analog väggtelefon, ifall någon skulle behöva ringa tillbaka till proggen.

Ogetamar Lagunak är en hederlig txoko, en privatklubb för karlar som gillar att umgås kring käk, med en tv-prydd matsal, ett kök och ett välfyllt spritskåp. Txokos är urbaskiskt och uttalas tjockåss.

Annons
Annons
Annons