Stjärnkockens hobby: laga lunch på hemlig herrklubb

Böljande baskiskt landskap. Avstånden är små och med hyrbil kan man göra många delikata stopp.
Böljande baskiskt landskap. Avstånden är små och med hyrbil kan man göra många delikata stopp. Foto: Argot Murelis och Visit Biscay

En resa genom Spaniens stoltaste matregion bjuder på många gastronomiska upplevelser. Matiga herrklubbar, uråldriga matmarknader och OS-brottare som gör mästarostar förgyller Baskien.

Under strecket
Publicerad
Josean Alija driver till vardags den Michelinglansiga krogen Nerua i Guggenheim-museet.

Josean Alija driver till vardags den Michelinglansiga krogen Nerua i Guggenheim-museet.

Foto: Erika Ede
Lunch på en txoko, en privatklubb för män som gillar att laga mat. Enbart i Bilbao finns 300 txoko-klubbar.

Lunch på en txoko, en privatklubb för män som gillar att laga mat. Enbart i Bilbao finns 300 txoko-klubbar.

Foto: Argot Murelius
Spritzig Txakolina syresätts med upphällning från hög höjd.

Spritzig Txakolina syresätts med upphällning från hög höjd.

Foto: Argot Murelius
Öl och pintxos är lika med livsglädje i bartäta Bilbao.

Öl och pintxos är lika med livsglädje i bartäta Bilbao.

Foto: Argot Murelius
Torghandeln i Ordizia har ägt rum varje onsdag utan uppehåll sedan år 1512.

Torghandeln i Ordizia har ägt rum varje onsdag utan uppehåll sedan år 1512.

Foto: Argot Murelius
Argot Murelius
Foto: Argot Murelius
Friterad fisk hos Arrea! Restaurangen i byn Santa Cruz de Campezo är värd en omväg.

Friterad fisk hos Arrea! Restaurangen i byn Santa Cruz de Campezo är värd en omväg.

Foto: Argot Murelius
Salt som kristalliserar i solen i Añana.

Salt som kristalliserar i solen i Añana.

Foto: Alfredo Ruiz Huerga/Shutterstock
Annons

Gillestugevibbarna är saftiga, här har inte gjorts någon home styling sedan 1972 då de rutiga ullgardinerna åkte upp. Strukturväggar, trämöbler, dammiga troféer i baren samt en analog väggtelefon, ifall någon skulle behöva ringa tillbaka till proggen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons