Stjärnkocken satsar på vegetarisk lyxkrog

Mathias Dahlgren öppnar en helt vegetarisk restaurang i samma lokaler som stjärnkrogen Matsalen tidigare huserade.

– Tiderna förändras och jag längtade efter att göra en helt annan typ av restaurang.

Under strecket
Publicerad
Mattias Dahlgren tillsammans med sitt team.

Mattias Dahlgren tillsammans med sitt team.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Mattias Dahlgren tillsammans med sitt team.

Mattias Dahlgren tillsammans med sitt team.

Foto: Tomas Oneborg
Mattias Dahlgren tillsammans med sitt team. Foto: Tomas Oneborg

Strax före jul stängde Mathias Dahlgren sin tvåstjärniga restaurang Matsalen i Bolinderska palatset som hör till Grand hôtel på Blaiseholmen. Men stängningen blir inte långvarig. Redan i februari slås portarna åter upp till lokalen, men då med ett helt nytt koncept – vegetariskt.

– Tanken med en helt vegetarisk restaurang har funnits ett tag. Tiderna förändras, jag tror att jag, men även andra har en längtan efter en annan typ av restaurang, säger Mathias Dahlgren till SvD.

Om Matsalen var en traditionell lyxkrog där avsmakningsmeny och vinpaket kostade som en weekendresa så kan nya Rutabaga, som restaurangen kommer att heta, enligt Mathias Dahlgren, kategoriseras som modern lyx med en urban känsla. Det blir också en mer tillgänglig krog med fler platser än Matsalen och med möjlighet för spontanbesök, även om man också kommer att kunna boka.

Annons
Annons

I nuläget finns det få helvegetariska finrestauranger i Stockholm, både Gro och Fotografiska har visserligen i huvudsak grönt på menyn men där serveras också kött och fisk. Vid Skanstull ligger dock veganska Växthuset som erbjuder både en á la carte och avsmakningsmeny.

– Det har hänt mycket runt om i världen de senaste tio åren. Vi äter mer grönt, tillagar grönsaker på ett nytt sätt och det finns ju också flera mindre bra vegoställen. Jag tycker att det ska bli kul att göra ett vegetariskt ställe som svänger.

Mathias Dahlgren har drivit Matsalen sedan 2007 och redan året efter öppnandet fick han sin första stjärna i Michelinguiden, ytterligare ett år senare tilldelades restaurangen en andra. Även systerkrogen, den lite enklare Matbaren, som Mathias Dahlgren behåller, har en stjärna i den franska röda matguiden. Om det blir en stjärna till Rutabaga vill han inte spekulera i:

– Det viktigaste för oss är att vi skapar en populär restaurang vad det kan leda till är omöjligt att säga. Men gör man något som man tycker är kul så brukar det ju bli bra. Matbaren var ju inte tänkt som en stjärnkrog, så vem vet.

Mathias Dahlgen är en av Sveriges absolut främsta kockar och hittills den enda svensk som vunnit Bocuse d’Or (kock-VM). Han var en av de som gick i bräschen för det nya nordiska köket, ett matmanifest som kom 2004. Det sammanfattades i tio punkter och handlade om att använda råvaror i säsong, gärna lokalproducerade och kombinera traditionella tillagningsmetoder med moderna. På Rutabaga kommer man till stor del att laga mat på lokala råvaror i säsong men Mathias Dahlgren poängterar att de är öppna för råvaror från hela världen.

Krognamnet då? Enligt Mathias Dahlgren kommer rutabaga från rotabagge som man i Västergötland säger om kålrot.

– Kålrot är den enda svenska grönsak som fått spridning utomlands och i Italien och Frankrike heter kålrot just rutabaga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons