Annons
av AEG
undefined
Mat & dryck

Så får du köttet perfekt medium rare

Trött på tråkiga köttbitar? Här är några av den prisbelönta kocken Klas Lindbergs bästa tips för att få till den där perfekta innertemperaturen hemma.

– Vilotiden är avgörande för att få ut det bästa ur en köttbit, säger Klas Lindberg.

Matlagning jämförs ofta och gärna med sinnlig konst. Men om man vill lyckas oftare i köket är det nog fysik eller kemi som man bör inspireras av snarare än Zorn eller Rembrandt.

Klas Lindberg från den prisbelönta restaurang Portal och vinnare av Årets Kock 2012 menar att kontroll på temperatur är oerhört viktigt – oberoende om det gäller fisk, fågel, kött eller grönsaker. 

Upptäck vad fine tune dining kan göra för din matlagning

Kan medium rare variera?

Dock vet få vilken den bästa innertemperaturen är – den "bästa" temperaturen är något som beror på en mängd variabler, som tid, styckningsdetalj och tillagningsmetod. Just medium rare är inte heller ett exakt gradantal utan ett intervall. Kockarna kallar det à point.

– Min medium rare är 50 grader, men det är så klart en smaksak, säger Klas Lindberg.

Tillagar du kött i ugn har Klas Lindberg några konkreta och enkla tips för att lyckas. För kött är en tumregel att försteka ordentligt på hög värme innan tillagning i ugn och därefter ge tid för köttet att

Perfekt teknik

undefined

– Vilotiden är avgörande för att få ut det bästa ur en köttbit, vare sig det handlar om ryggbiff med insprängt fett eller ett magrare viltkött. En köttbit som får vila blir saftigt och smakrikt. Jag brukar låta köttet komma upp i en innertemperatur på 50° i ugnen för att därefter låta det vila till cirka 53°. Därefter steker man snabbt på runt om, max 10 sekunder, för att kunna servera det varmt, nylagat, saftigt och smakrikt, säger Klas Lindberg.

Ett annat tips är att låta termometern sitta kvar i köttbiten under vilotiden för att säkerställa att köttsaften stannar kvar. Och köttet ska inte vila under folie utan öppet, nära spisen där det är något varmare än rumstemperatur. Sedan gäller det att hastigt steka på för att kunna servera det varmt.

Ugnen som har koll på allt

undefined

Vill du ta din matlagning till nästa nivå är den nya ugnen AEG Mastery Range något du bör ta en närmare titt på. Ugnen, som vänder sig till den kräsna hemmakocken, ger dig full kontroll över matlagningen. 

Förutom att den kommer med en rad funktioner – som ånga, sous vide och en avancerad termometer – assisterar ugnen hela vägen fram till servering med förval för kött, fisk eller grönsaker. Med ett lättmanövrerat vred kan användaren justera tid, temperatur och ugnsfunktion för att enkelt kunna laga mat som ett proffs. 

Upptäck vad fine tune dining kan göra för din matlagning

Annons
X

Utforska Perfect Guide Shopping

shopping bag

Shoppa redaktionens favoriter, det bästa inom mode, inredning och skönhet. Exklusiva erbjudanden och samarbeten för våra läsare

TA MIG TILL SHOPPEN!

Till Toppen