Annons
X
Annons
X

Stjärngruppen hotar med bojkott av Bråvalla

Mumford and Sons sätter press på Bråvallafestivalen, efter de upprepande anmälningarna om sexbrott på festivalen.

Av TT
(uppdaterad)
Sexövergrepp i offentliga miljöer
Mumford and Sons hotar med bojkott mot Bråvalla.
Mumford and Sons hotar med bojkott mot Bråvalla. Foto: AP

I ett meddelande på bandets Facebooksida förklarar de att de inte kommer att spela på festivalen igen, såvida den inte kan garantera hårdare nypor mot sexbrott.

– Vi upprörs över att höra vad som hände på Bråvallafestivalen förra helgen. Festivaler är ett firande av musik och människor, en plats att släppa taget och känna sig trygga att göra det. Vi är väldigt besvikna av dessa hemska rapporter.

– Vi kommer inte att spela på denna festival igen förrän vi har fått försäkringar från polisen och arrangörer att de gör något för att bekämpa vad som verkar vara en väldigt hög antal fall av sexuella övergrepp.

Annons
X

Fem anmälda våldtäkter på Bråvalla, 35 anmälda sexuella ofredanden på Putte i Parken och en anmäld våldtäkt på Säljerydsfestivalen utanför Växjö. Det blev polisens dystra facit efter helgens festivaler.

Arrangörer av musikfestivaler måste se till att unga tjejer känner sig trygga där, anser inrikesminister Anders Ygeman (S). Han tycker att det är positivt att fler nu vågar anmäla och att sexuellt ofredande ses som en polisiär uppgift.

– Tafsande och ofredande har skett under lång tid, men det har sopats under mattan och man har inte orkat ta den diskussionen, säger Anders Ygeman i en TT-intervju i Visby.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han tror att samhället tagit för lätt på att unga tjejer ofredas.

  – Det får man väl säga eftersom vi har fått de här uppmärksammade händelserna, säger Ygeman.

  I ett mejl till TT skriver Kajsa Apelqvist, pressansvarig hos arrangören FKP Scorpio, att de är förkrossade över festivalens händelser. Inför framtiden kommer de att se över sitt arbete.

  "Vi är mitt uppe i att analysera årets festival och fortsätter arbeta med vårt förebyggande säkerhets- och trygghetsarbete"

  Annons
  Annons
  X

  Mumford and Sons hotar med bojkott mot Bråvalla.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X