Annons

Stjärnekonomen: ”Vi är på väg mot nästa krasch”

Storbritanniens tidigare centralbankschef Lord Mervyn King är oroad över framtiden. De låga räntorna, den höga skuldsättningen och krisen i euroområdet leder bara åt ett håll – en ny krasch. Det berättar han i en exklusiv intervju med SvD Näringsliv.

Under strecket
Publicerad

Lord Mervyn King utanför sitt kontor på London School of Economics.

Foto: Åsa WesterlundBild 1 av 3

Mervyn King menar att det inte finns några naturlagar när man handskas med människor. Där i ligger kärnan till vad han anser orsakade finanskrisen.

Foto: Åsa WesterlundBild 2 av 3

Nyligen deltog Lord Mervyn King i en öppen utfrågning i finansutskottet om Riksbankens penningpolitik. Här tillsammans med den amerikanska professorn Marvin Goodfriend som har genomfört utvärderingen.

Foto: Lars PehrsonBild 3 av 3

Lord Mervyn King utanför sitt kontor på London School of Economics.

Foto: Åsa WesterlundBild 1 av 1
Lord Mervyn King utanför sitt kontor på London School of Economics.
Lord Mervyn King utanför sitt kontor på London School of Economics. Foto: Åsa Westerlund

LONDON. Lord Mervyn King är ingen lätt person att få tag på. Efter sina tio år som chef för Bank of England bestämde han sig för att ta helt ledigt i nio månader. ”Jag valde att leva för dagen”, berättar han. ”Det gjorde övergången lättare”. Då de nio månaderna var över fattade han ett nytt beslut, att skriva en bok om finanskrisen, vad som orsakat den och varför världen styr i en rak kurs mot nästa kris. Boken, ”The End of Alchemy”, tog två år att skriva och kom ut på engelska under våren.

Annons
Annons
Annons