Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Stjärnarkitekten: ”Stoppandet av Nobelcentret är bakåtsträvande”

Foto: Reinier de Graaf: Karl Nordlund/Oscar Properties. Nobelcentret: David Chipperfield architects

Reinier de Graaf ligger bakom Stockholms nya skyskrapor. Med SPG
pratar han om varför den moderna arkitekturen befinner sig i kris.

Text: Catharina Swartz - 4 december 2018
Annons

– Norra Tornen är de byggnader jag är mest stolt över under hela min karriär. Jag är inget vidare på att vara ödmjuk, och måste säga att de är de bästa moderna höghusen som byggts – hittills – under 2000-talet.

Reinier de Graaf tar en klunk svart kaffe och sträcker sig efter en banan i fruktkorgen. Klockan närmar sig halv fyra men han har inte hunnit äta lunch eftersom han ”blivit jagad av svenska och internationella journalister” hela dagen. Men så är den 54-årige holländaren också en av världens mest omtalade arkitekter.

De Graaf är partner i arkitektkontoret Office for Metropolitan Architecture (OMA), som grundades av holländske stjärnarkitekten Rem Koolhaas på 1970-talet. Ambitionen har hela tiden varit att tänja på gränserna för samtidsarkitektur och bakom sig har OMA uppmärksammade projekt som Qatar National Library i Doha, Fondazione Prada i Milano och det kombinerade kontors- och bostadshuset Timmerhuis i Rotterdam.

De Graaf är i Stockholm för att inviga bostadsprojektet Norra Tornen, som OMA ritat på uppdrag av byggherren Oscar Properties. Det första av de två höghusen på Torsplan står redan på plats och är med sina 125 meter innerstans högsta bostadshus. De flesta bostäderna i första tornet är sålda och många av de boende har redan gjort sig hemmastadda – de sista flyttar in i början av nästa år. Tvärs över gatan byggs det andra tornet för fullt.

Annons
Annons
Norra Tornen
Foto: Norra Tornen

Bostadsprojektet har skapat tidningsrubriker. Luftfartsverket har klagat på höjden, Oscar Properties har haft svårt att sälja exklusiva lägenheter i en sviktande bostadsmarknad och grannar i närliggande Röda bergen har försökt stoppa de moderna skyskraporna.

– Jag försöker inte skapa kontroverser, men de förföljer mig. Sen har jag vant mig vid att ha ett yrke som varenda människa tycker sig förstå bättre än jag. Men arkitektur är någonting vi ska leva med under lång tid, så det är bra att folk bryr sig. Tyvärr tycker många att en ny byggnad är en bra byggnad så länge den inte syns.

Norra Tornen ligger i nya stadsdelen Hagastaden, som knyter ihop Vasastan med Solna. Stora delar av området är fortfarande en byggarbetsplats och de Graaf är inte imponerad av de nya husen som byggts.

– De andra husen är förfärliga, men vi kan ju inte designa allt. Jag är glad att det första tornet blev så bra och längtar efter att det andra blir klart.

Under arbetet med Norra Tornen har han besökt Sverige många gånger.
– Stockholm är en väldigt vacker stad, som arkitektoniskt sett har många likheter med Amsterdam. Två lagom stora storstäder som har urbaniserats, men inte i den galna takt som gör att stadsplaneringen spårar ur. Och sen är skärgården fantastisk. Enda problemet är ert skitväder.

Foto: Norra Tornen
Annons
Annons

Vilken är din favoritstad ur ett arkitektoniskt perspektiv?
– Chicago golvade mig. Äntligen fick jag se alla Mies van der Rohe-byggnader som jag inspirerats av i årtionden. Sen åkte jag till Brasília enkom för att studera Oscar Niemeyer. Det är lite speciellt att Niemeyer, som var kommunist, uppförde sådana James Bond-aktiga byggnader. Men det kändes självklart när man såg dem i sin rätta kontext.

OMA var ett av kontoren som bjöds in till arkitekttävlingen för att rita Nobelcentret. OMA:s förslag gick inte vidare, och när jag träffar de Graaf har han precis nåtts av nyheten om att bygget på Blasieholmen stoppas.

– Det där är en riktigt jävlig situation som jag inte vill kommentera, säger han och tystnar en stund.

– Generellt sett befinner sig den moderna arkitekturen i kris. Det är en del av en global regressiv trend, egentligen är arkitekturen det minsta problemet. Inkomstklyftorna ökar, kvinnors rättigheter inskränks och en ny sorts rasism växer fram även i vanligtvis respektabla europeiska länder. FN och EU befinner sig i akut kris eftersom inga nationer längre vill samarbeta utan hellre drar sig tillbaka till egna territorier för att lösa sina egna problem. Stoppandet av Nobelcentret är en del av en bakåt-
strävande och främlingsfientlig våg som sköljer över världen. I Sverige är det ändå ganska okej, men försök bygga något i Storbritannien. Totalt omöjligt. Modern arkitektur kräver framtidshopp, och det har inte människor idag.

Vad säger du till dem som vill stoppa moderna byggnadsprojekt?
– Det är grejen, jag träffar dem aldrig. Den upplysta kulturella eliten – som jag ändå kan räknas till – pratar bara med varandra. Jag har aldrig träffat någon som hatar modern arkitektur, precis som jag aldrig stött på en Trump-anhängare när jag besökt USA.

Norra Tornen är innerstans högsta bostadshus. Behöver Stockholm fler skyskrapor?
– Inte nödvändigtvis. Problemet är att folk bara talar om en byggnads höjd eller storlek, när diskussionen egentligen borde handla om god och dålig arkitektur. Stockholm får gärna ha fler skyskrapor, så länge de är vackra.

Foto Reinier de Graaf: Karl Nordlund/Oscar Properties
Foto Nobelcentret: David Chipperfield architects

Annons