Stjärna fylld av spänning

I helgen gästar den arabiska superstjärnan Gawaher Stockholm och Re:Orient-festivalen. I en exklusiv intervju med SvD berättar hon om sin musik, sin bakgrund och sina förväntningar på mötet med publiken i Stockholm.

Under strecket
Publicerad
”Det viktiga är att sjunga uppriktigt från hjärtat. Vad folk tycker och tänker kan man inte låta sig hämmas av”, säger Gawaher som uppträder två gånger under Re:Orient.

”Det viktiga är att sjunga uppriktigt från hjärtat. Vad folk tycker och tänker kan man inte låta sig hämmas av”, säger Gawaher som uppträder två gånger under Re:Orient.

Annons

Gawaher föddes i en nubisk familj i Port Sudan för 35 år sedan. Redan som barn gick hon hemma och sjöng för sig själv. I hennes försök att efterlikna dåtidens stjärnor, framför allt egyptiska superdivan Oum Kalthoum, uppmärksammade mamman dotterns begåvning och uppmuntrade Gawaher att ta musiken på allvar.
När hon var sju år flyttade familjen från Sudan till Kairo och Gawaher blev där medlem i en nubisk musikklubb. Där kom hon tidigt i kontakt med frontalfiguren inom nubisk musik, Ali Hassan Kuban, som också såg vad hennes mamma sett.
– Vi inledde ett samarbete som har fortsatt genom åren och det var bland annat han som hjälpte mig att arrangera min genombrottslåt Asmarika, säger hon

Låten kom att bli en plattform för hennes egen stil. Precis som hennes mentor utvecklade den nubiska musiken genom att inkorporera element av såväl jazz och kubansk son som James Browns soul har också hon kombinerat flera olika stilar.
– Min grundinställning till min musik är att den kommer från själen och därför behöver jag inte tänka efter eller anstränga mig. Musik är det mest spontana och omedelbara sättet att kommunicera med andra från hjärta till hjärta, säger Gawaher.
Hennes variant av Kairos populärmusikstil sha‘abi präglas av det nubiska och sudanesiska, men också av den folkliga farmarmusiken sa‘idi från södra Egypten.
Sex album senare har hon etablerat sig som en av de mest populära artisterna i regionen. Hennes musik har vunnit många priser och är den mest spelade på Re:Orients klubbar. Dessutom används den flitigt på orientaliska danskurser runt om i stan.
– Även om en del uppfattar musiken som populistisk, är min stil framgångsrik i att förmedla turath också till dagens ungdomar. Själv är jag väldigt bevandrad i det.
Turath är det klassiska arabiska musikarvet, som finns i olika varianter från olika delar av den världen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons