Annons
Krönika

Ola Wenström:Stjäl Lady Gaga showen?

Från den minsta lilla mörka vrån till det stora vita huset, i helgen når trumpifieringen och alla dess följder också sportens allra största scen. När Atlanta Falcons möter New England Patriots i den amerikanska fotbollsfinalen är det, mycket mer än vanligt, händelserna i halvtid som är i förhandsfokus: Lady Gaga vs. Donald Trump. Super Bowl 51 kommer att förvandlas till storpolitik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I ett halvt sekel har i stort sett alla fakta kring NFL-finalen konstant slagit rekord. Vi är framme vid den där helgen, det där spektaklet, som är så oerhört mycket mer än en match. Sportpubliken i USA bänkar sig traditionsenligt och vräker på. Ni vet, uppemot 120 miljoner framför tv-apparaterna, bara i staterna. Ytterligare 180 länder hakar på och försöker förstå. Super Bowl är cloun på det amerikanska sportåret då jänkarna trycker i sig öl för runt tio miljarder kronor och köper snacks för ungefär 30, kycklingvingar för sisådär 80. Företag som vill lansera någon ny mackapär eller ändra en gammal attityd lassar upp nära 50 miljoner för 30 sekunders reklam. Halvannan mille per sekund alltså. Det är som vanligt en sanslös siffersnurr kring det här eventet. Den här gången kan söndagsföreställningen i Houston få omtumlande effekter hela vägen in i det ovala rummet i Washington.

Redan har säsongen i allmänhet och slutspelet i synnerhet kantats av Donald Trumps twittrande och snattrande. Han har svingat vilt mot ligans ordförande Roger Goodell, kallat honom allt ifrån ”svag” till ”korkad” och en hel del däremellan. Ena finallagets huvudpersoner däremot har fått både verbala och verkliga klappar och kramar hela vägen fram till finalen, allt från superquarterbacken Tom Brady, via sexfaldiga mästarcoachen Bill Belichick till Patriots hiskligt rika ägare Robert Kraft. Amerikas 45:e president har varit mer än tydlig med att klistra på sina sympatier för det Boston-baserade laget och dess främsta profiler. Så pass att de har haft svårt att både förklara och försvara sin vänskap till den nya nationschefen. New England är favorit i finalen men långt ifrån lika uppskattat hos den allmänna eller objektiva sportpubliken i USA. Det kommer att hållas tummar för Atlanta Falcons både av sportsliga och andra skäl. Halvtidsshowen blir minst lika spännande.

Annons
Annons
Annons