Annons

Stina Wollter: "Som att stå naken på ett torg"

Stina Wollter har tagit upp kampen mot förkrympande kroppsideal, i sitt konstnärskap utgår hon från sin egen kropp, sin egen historia
Stina Wollter har tagit upp kampen mot förkrympande kroppsideal, i sitt konstnärskap utgår hon från sin egen kropp, sin egen historia Foto: Dan Hansson

Det började med en dans i mockasiner hemma på landet och fortsatte som ett av höstens stora mediebråk. Konstnären och radioprataren Stina Wollter har startat en frihetsrörelse för normbrytande kroppar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är klart jag bjuder upp henne till slut; det går inte att träffa Stina Wollter utan att dansa. Inte efter allt som hänt. Vi gör en snabbrepetition, hon måste få säga:

– Om inte jag får dansa, vem fan ska då få göra det? Den som vet det allra lilla minsta om mig förstår varför. Malou von Sivers redaktion på TV4 visste – ändå släppte de en varg på mig. Trots att programmet skulle handla om kroppspositivism.

” När jag varit riktigt tjock, idag väger jag bara 80, har jag med mitt tränade konstnärsöga kunnat se hur vacker kroppen är. Som en skulptur av Bror Hjort. Magens rundning, vader som romerska pelare. Alla kroppsformer är jättespännande, också de som ser ut som små toarullar", säger Stina Wollter.

Foto: Dan Hansson Bild 1 av 2

”Med två skådespelande föräldrar valde Stina Wollter det yrke som inte var upptaget: hon blev konstnär. ”I skolan var jag bäst på teckning och svenska, vilket också blivit mina verktyg och min överlevnad. Mitt ärrade liv är tyngsta posten på mitt cv.”

Foto: Dan Hansson Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons