Annons

Stilsäker formgivare gestaltar i stort och i smått

Thomas Sandell
Thomas Sandell Foto: Felipe Morales

Formgivaren och arkitekten Thomas Sandell är en av Sveriges främsta i sin genre. Oavsett om det gäller stora byggnadsprojekt, inredningar eller möbler försöker han alltid få till en klassisk form - med tvist.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

PS Vågö för Ikea lanserades år 2000 och blev en succé. Till mångas förtjusning kom den tillbaka i sortimentet elva år senare.

Bild 1 av 7

Skåpet Valv, för Tre Sekel. ”En slags medeltida borg där man lite hemlighetsfullt kan skymta skåpets skatter”.

Bild 2 av 7

Förvaringsserien Snö formgavs 1994 för Asplunds, av Thomas Sandell och Jonas Bolin, och ses i dag som en svensk klassiker.

Bild 3 av 7

2010 lanserade företaget Sommarnöjen serien Samtida torp, nyckelfärdiga lantställen.

Bild 4 av 7

Fish carpet, Asplund. ”Ett resultat av en sorts telefonkladd på baksidan av kuvert”.

Foto: Louise BillgertBild 5 av 7

Den stapelbara TS-stolen, för Asplunds, formgavs ursprungligen för Moderna museet.

Foto: Louise BillgertBild 6 av 7

Thomas Sandell har även formgivit väskor för Palmgrens – både axelrems- och arbetsväskor samt bagar.

Bild 7 av 7

Från början hade Thomas Sandell egentligen tänkt sig en framtid som tandläkare. Men redan på utbildningens första föreläsning förstod han att det var fel. Desto bättre trivdes han i lumpen och var sedan reservofficer i marinen i tre år. Där träffade han även två killar som berättade att de skulle söka till arkitektutbildningen på KTH. Thomas ville också plugga vidare men visste inte riktigt till vad, han tyckte att arkitekt lät roligt och hakade på – och var sedan den enda i trion som faktiskt kom in.

  • Som barn var jag duktig på att teckna, men då hade jag inte koll på att man kunde använda den kunskapen till något. Däremot hade mina föräldrar senare en kompis som var arkitekt. Han var en kul typ, därför hade jag bra vibbar av yrket redan från början, säger Thomas Sandell.
Annons
Annons
Annons