SvD Perfect Guide
Annons

Stilombudsmannen: ”Vit skjorta bara för bröllop och begravning”

SPG:s stilexpert Fredrik af Klercker svarar på livsstilsrelaterade läsarfrågor.

Text: Fredrik af Klercker - 23 november 2017

Hur vässar jag jobbuniformen?

Jag jobbar med finans, på ett kontor där det råder klädkod. Jag avverkar ungefär två marinblå kostymer per år. Jag matchar med vit skjorta, en slips och svarta eller bruna skor. Helt korrekt, inte fult men inte heller särskilt spännande. Jag skulle gärna inspireras till att klä mig lite roligare. Har du några tips? Och vilka plagg tycker du bör ingå i en modern affärsmans basgarderob? /Henrik

Jag blir konfunderad: bär du verkligen bruna skor till blå kostym på en arbetsplats med strikt klädkod?

Jaja … Att ha tio par svarta Oxfords i garderoben är kanske inte spännande men oerhört elegant. Man bör inte ha några andra skor på ett kontor vars klädkod kräver slips.

Det blir enklare efter 45, då man kan börja med dubbelknäppt väst, kritstrecksrandigt och hängslen. Innan man känner sig mogen för den klädseln skulle jag föreslå blå kostym på sommarhalvåret och en grå filtig kostym på vinterhalvåret.

Använd skjorta och slips för att pigga upp. Införskaffa en mängd skjortor i olika färger, och titta gärna in i det brittiska parlamentet för inspiration. I både över- och underhuset finns många mästare på att blanda de eleganta kostymerna med färgglada accessoarer.

Annons
Annons

Den vita skjortan bär du för övrigt bara på bröllop, begravningar och liknande tillställningar.

Sen behöver du en uppsjö av mönstrade slipsar. Om du inte har ekonomisk möjlighet att införskaffa originaldjuren (från Hermès) finns andra bra tillverkare med liknande motiv (Thomas Pink är nästan snyggare än originalet). Använd näsduk på fredagar och gör onsdag till gubbdagen, då du adderar väst till kostymen.

Ha enkla manschetter varje dag, utom på måndagar, då du kör dubbla med silkestunnor som knapp. Ha gärna ett 10-tal olika tunnor att välja på. Undvik metallknappar på jobbet. Men viktigast av allt – ha minst 30 cm dasslock på samtliga kavajer.

Som du märker så går det alldeles utmärkt att ha kul med det lilla.

Hur håller jag stilen på semestern?

Jag har precis bokat en resa till Mauritius över jul. Men jag är usel på att packa en snygg resegarderob. Det blir mest konstiga kläder som jag inte använder annars. Hjälp mig. Hur ser man snygg ut på solsemestern och vad ska man undvika?
/Jan

Semesterklädsel är svårt. Mitt tips är att packa alldeles för mycket. Jag var själv i Söderhavet för ett tag sedan och hade med mig åtta par skor (varav tre par espadrillos och ett par svarta oxfords för kvällsbruk). Jag använde bara två men kände mig trygg i att ha fler valmöjligheter. Ett annat råd: undvik bar överkropp utom när du badar.
Jag vill också påminna om att resan är en del av målet – se till att ha ett lätt handbagage, klä dig snyggt och ta aldrig av dig skorna!

Annons