Mode

Stilombudsmannen: Trasiga jeans på vuxna män är en styggelse

Fredrik af Klercker – känd från den populära podcasten Stiljournalen – hjälper SPG:s läsare i livsstilsrelaterade frågor.

Hej Fredrik,
Jag har precis fyllt 40 år och undrar nu om det finns några plagg som är belagda med åldersgräns? Kan jag fortsätta ha trasiga jeans och skinnjacka?
/Tim

Annons

Hej Tim!

Stil handlar om att känna sig bekväm. Känner du dig bekväm så syns det och då är det bara att köra på! Och med bekväm menar jag inte att du ska ha funktionella plagg – i så fall har du tappat all självrespekt.

Det är absolut förbjudet att ändra sin stil för att se yngre ut. Det är lite som när personer fixar sina läppar för att återvinna ungdom – det ser syns alltid och resultatet blir att man ser desperat ut. Att sätta på sig tightare kläder för att framstå som yngre fungerar inte heller.

Något som blir viktigare ju äldre man blir är att se fräsch ut ­– vilket innebär välvårdat hår, rena kläder och att man rakar sig varje dag. Den sköna och ovårdade stilen har ett bäst före-datum.

Ett lysande exempel på att fräscha upp sig efter åldern är en av mina stora idoler, Eddie Vedder. Han har på ett väldigt trevlig sätt gått från att ha en hardcore grunge-stil till att bli alltmer stilfull. Och det handlar inte om att han har övergett sina ideal eller att han sålt ut sig – snarare att han har hittat en ny stil som han är bekväm i. Det fungerar faktiskt att vara radikal och elegant.

Personligen gillar jag den klassiska herrstilen och har märkt att jag mer och mer går mot ett liv fyllt av slipsar, kostymer, kavajer och där jag ser jeans som ett helgplagg.

Eddie Vedder på 90-talet och i dag.
Eddie Vedder på 90-talet och i dag.

Hej!
Vi går mot en ny årstid. Har du några stiltips för hur man byter ut sin sommargarderob mot vinter-/höstgarderob?

Mitt tips är att packa ner sommargarderoben och göra plats för hösten. På så sätt får du en bättre överblick över vad du har.

Det bästa med hösten och vintern är att man använder rockar och kostymer mer flitigt. Jag rekommenderar att man investerar i en riktigt snygg covert coat eller en dubbelknäppt paletå. Och tänk på att rocken ska gå en bra bit nedanför knät .

Ett annat plagg som kryper fram nu är smokingvästen. Den förhöjer smokingen och bör användas flitigt!

Till Toppen