SvD Perfect Guide
Annons

Stilombudsmannen: ”Skrytigt att erbjuda gästerna husesyn”

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om etikettregler att förhålla sig till som gäst och värd.

Text: Fredrik af Klercker - 13 juli 2018

Hej Fredrik,
Under sommaren uppkommer tillfällen när man antingen är eller har gäster. Finns det några viktiga etikettregler att förhålla sig till? Hur länge man får stanna och vad ska man tänka på som värd? Tack/ Anna

Hej Anna,

Vilken fantastiskt bra fråga!

Att ha gäster kan vara bland det trevligaste som finns. Men det kan också leda till jobbiga konflikter som ibland varar i generationer.

Om vi börjar med inbjudan. Egentligen måste man bli inbjuden. För att kunna fråga om man får hälsa på bör man vara väldigt nära med värdparet och då med betoning på väldigt. Och var lyhörd. Får du svaret ”Ja, det vore trevligt men vet inte riktigt när det passar”, så betyder det oftast nej. Har dina vänner sagt att du har en stående inbjudan? Ja, då är det bara fritt fram att fråga när man vill!

Sen till frågan om hur länge man får stanna. Två till tre dagar skulle jag säga är det bästa, helst två. Förläng aldrig din vistelse på eget bevåg, det är våldsamt oförskämt att inte fråga.

När det kommer till present är det alltid trevligt att ta med något som kan konsumeras under vistelsen. Tackkort tycker jag personligen inte är nödvändigt men det är alltid kul att skicka ett foto från vistelsen, gärna inramat.

Annons
Annons

Glömmer du något under din vistelse, som solglasögon, hatt eller liknande får du räkna med att det åker ner i maskeradlådan.

Att vara värd handlar egentligen om en sak och det är att göra det bekvämt för din gäst. Det är inte meningen att gästen ska servera, däremot ska man som gäst alltid erbjuda sig att hjälpa till. Det är viktigt att du får gästen att känna sig hemma hos dig och att det inte finns några begränsningar när det kommer till mat och dryck.

En liten detalj, erbjud aldrig en husesyn. Visa istället var det perfekt bäddade gästrummet ligger och säg sedan att drinken serveras på terrassen. Husesyn är bara till skryt och med stor sannolikhet kommer gästen att upptäcka huset under vistelsens gång. Var noga med att inte visa sovrummen, de är privata.

Jag vet att det är jobbigt att tvätta och bädda men be aldrig en gäst att ta med sig lakan. Det är bara att kavla upp ärmarna och välkomna gästerna till ett sovrum med perfekt bäddad säng. På sängen ska det ligga tre vikta handdukar i olika storlekar. Och ställ gärna en karaff med vatten på nattduksborden. En liten linnehandduk över karaffen gör så att smuts inte kommer in och ser trevligt ut för gästen.

Lycka till!

Annons