SvD Perfect Guide

Stilombudsmannen: Shorts i stan eller inte?

Foto: IBL

Fredrik af Klercker, känd från podcasten Stiljournalen, svarar på läsarfrågor om stiletikett.

Text: Fredrik af Klercker - 5 juni 2017
Annons

Skulle du kunna klargöra din position när det kommer till shorts på män i stan eller inte?

/Per

Det är mycket enkelt. Om man är på väg till – eller kommer från – landet så går det bra att använda shorts innanför tullarna. Det är även acceptabelt om man tänkt åka och sola någonstans eller ska utöva någon form av idrottsaktivitet. Men, om du är över tolv år gammal bör du aldrig sitta på en uteservering eller flanera runt på stan iklädd kortbyxor. Svårare än så är det inte.


Om man vill bo lite mer elegant i Stockholm. Vilket område bör man sikta in sig på?

/Josephine

Intressant fråga, som har både filosofiska och praktiska svar. Själv är jag född och uppvuxen på Östermalm men bor numera i Vasastan.

Vad som är elegant sitter nog mest i ens eget huvud, och beror på var längs skitnödighetsskalan man befinner sig.

Man ska självklart bo där man älskar att bo. Hemmet är ens borg, alldeles oavsett storlek eller plats. Med den filosofin blir hemmet alltid elegant.

Men det finns förstås – och har alltid funnits – människor som till varje pris vill bo på exempelvis Östermalm eller Djursholm och inte kan tänka sig bo någon annanstans (jag var själv länge en sådan).

Annons
Annons

Detta synsätt är oerhört begränsande. Man bör testa att leva på lite olika platser innan man landar på sin sluthållplats.

Om man tolkar frågan som att du bryr dig om vad andra tycker, så är nog en villa i Djursholm den ultimata statussymbolen. Därefter kommer en enorm våning på Östermalm, ju närmre Djurgårdsbron desto bättre.

När jag flyttade till Vasastan för sju år sedan led jag av Östermalmsåkomman ”vad ska alla tycka”. Framförallt eftersom flytten berodde på att min privatekonomi hade hamnat i fritt fall, vilket inte var särskilt kul men i backspegeln gav det en del nyttiga perspektiv.

Dessutom är jag bra på att snabbt bli en lokalpatriot. På kort tid förvandlade jag detta till min borg och nu älskar jag det.

Men om jag nu fick välja helt fritt?

För mig är svaret självklart. Djurgårdsstaden. En av världens mysigaste stadsdelar. Men till dess att en flytt blir realistisk håller jag mig kvar vid Vasaparken.

Östermalm och Djursholm är som London, roligare att besöka än att bo i.

Djurgårdstaden är som Paris, man vill helt enkelt leva där.

Sen tycker jag det är elegant att bo efter plånbok. Har du råd, så visst, bo var som helst. Men det är oerhört tjåsigt att pressa sig så hårt att man nästan knäcks ekonomiskt bara för att få bo i ett område som anses fint.

Lång utläggning, men det direkta svaret på din fråga är: gör ditt hem till en borg och bo där du vill och inte där andra tycker att det är flott att leva.

Maila dina frågor till Fredrik på fredrik@afklercker.com

Annons