Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Stilombudsmannen: Så håller du i ett vinglas

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om bordsskick och vinglas-etikett.

Text: Fredrik af Klercker - 5 april 2019
Annons

Hej Stilombudsmannen! Jag har alltid undrat hur man håller vinglaset på ett så elegant sätt som möjligt? /Oskar

Hej Oskar,
bordsskick kan vara riktig en vattendelare. Det finns massor av regler att ta upp och hur man håller vinglaset är bara en av dem.

Här råder en global missuppfattning. Många blandar ihop vad som är elegant med hur man får fram vinsmaken på bästa sätt. Frågar man mig är det på vinprovningar – och möjligtvis i ett pretentiöst umgänge – som det är viktigt att smaka av ordentligt. Visst vill man ha ett gott vin, men en middag handlar ju om att ha trevligt!

Om man ska gå efter vad bland annat prins William, prins Harry, Barack Obama och jag själv gör så är det att greppa glaset ordentligt med hela handen. Allt annat ser högst onaturligt ut, som att du försöker vara lite fin i kanten.  

Vad säger då motståndarna om detta argument? Jo, att det blir fingeravtryck på glaset. Men har du någon form av rinnande vatten hemma så borde det inte vara ett problem. Ett annat motargument är att drycken på detta sätt värms upp. Men helt ärligt, då måste du sitta med glaset i handen under hela middagen alternativt hålla ditt glas över ett tänt ljus.

Vilket är då det elegantaste sättet att servera ett glas vin på? Det beror på situationen. Har du lite stroppiga gäster hemma, ge dem ett glas utan fot och se svetten rinna ner från deras panna. Finhetsradarn kommer slås ut helt.

Foto: TT

Annons