SvD Perfect Guide
Annons

Stilombudsmannen: Använd aldrig parfym på sommaren

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om strandhanddukar och varför man ska skippa parfym under sommarmånaderna.

Text: Fredrik af Klercker - 23 maj 2018

Vilken strandhandduk ska jag köpa?

Hej Fredrik,
Hur viktigt är det med strandhanddukar? Behöver jag köpa en tusenkronors-handduk från Toteme? Eller räcker det med en vanliga badhandduk?
/Filip

Hej Filip,
Som så mycket annat är det en ren konstform att hitta rätt strandhandduk. Det första att ta hänsyn till vart du befinner dig. Hemma kan det vara snyggt att ha en uppsättning handdukar med monogram, antingen med dina initialer eller namnet på bostaden. Stulna hotellhanddukar funkar också bra, men då ska de vara riktigt gamla och inte från ett alltför fint hotell, utan helst från något som var elegant på 70- eller 80-talet. Det man absolut bör undvika är handdukar från olika flotta ställen, som Le Club 55 i St Tropez. En sådan får aldrig köpas i syftet att ha hemma!


När det kommer till morgonrockar finns det flera skolor att följa. Det är Torekovsstilen med riktigt slitna morgonrockar som har stora hål i sig – utmärkt illustrerat i Solsidan-filmen. Skärgårdshus som är lite för nära stan-skolan med krispigt vita, nya morgonrockar som bärs tillsammans med ett par pilotglasögon. Sist men inte minst finns den riktigt fina kategorin morgonrockarna och det är de som har en stamtavla – då vet man exakt vem den har tillhört och var den är inköpt. Helst ska den ha burits genom två generationer men fortfarande vara i bra skick.

Om det gäller en dagsutflykt till stranden rekommenderar jag en tjockare variant som man inte är rädd om. Saker är till för att användas! Färg är alltid kul men undvik tryck och loggor. Vill man ha en märkeshandduk är tumregeln att den ska vara mycket gammal och aldrig ha en häst på. Men egentligen tycker jag Ikea har ett utmärkt utbud av frottéhanddukar.

Tips på somrig doft

Hej, jag vill byta ut min parfym mot en somrigare doft. Vad använder du dig av för parfym under de olika årstiderna? Vad tycker du är viktigt i en doft?

/Peter
Hej Peter,
Doften av saltvatten och solcrème är det enda som gäller på sommaren. Under de andra månaderna föreslår jag en moderat parfym som kommer i en snygg flaska. Med den utgångspunkten rekommenderar jag Acgua di Parma, Creed Vetiver och Mäurer & Wirtz 4711 Eau De Cologne. Allt annat är påhitt.

Har du några livsstilsrelaterade frågor som tynger dig? Maila dem till Fredrik af Klercker så har du chans att få svar: fredrik@afklercker.com

Annons