Mode

Stilombudsmannen om ikoner och den rätta semesterorten

Fredrik af Klercker – känd från den populära podcasten Stiljournalen – hjälper SPG:s läsare i livsstilsrelaterade frågor.

Hallå,
I podcasten pratar ni nästan alltid om gamla stilikoner. Finns det inga nutida personer som lever upp till krav på en ikon?
/Daniel

Annons

En intressant fråga, Daniel.

För att – i mina ögon – klassas som en riktig ikon ska man hålla stilen genom sitt värv, sin person och sin klädstil. Samtliga tre rutor måste kunna bockas av. Vilket inte är så lätt.

Ta Porfirio Rubirosa, en sällsynt välklädd och ofta stilikonförklarad man, som dock hade dubiösa kopplingar till flera politiska mord på 30- och 40-talet. Dominikanen Rubirosa var diplomat, polospelare, racerförare samt då och då yrkesmördare. Själv körde han ihjäl sig i en Ferrari, efter ett dygnslångt firande av vinsten i franska polomästerskapen. Han blev 56 år, kanske ingen levnadsålder att eftersträva men han levde upp till alla delar som krävs för en legendar. Men i slutändan var det ändå ett mer sorgligt än lyckligt liv.

En person som lever upp till samtliga tre delar är Cary Grant. Jag älskar skrönan om hur en reporter säger: "Everybody would like to be Cary Grant", och stjärnan svarar "So would I”. Det är självsäker elegans.

En av få moderna stilikoner är svensk och heter Staffan de Mistura. En lyssnare fick mig att upptäcka denne man, som på många sätt definierar elegans. Markis de Mistura – som är född i Stockholm med svensk mamma och italiensk pappa – har jobbat i över 40 år inom FN. Förutom en fullständigt klanderfri klädstil och ett nonchalant sätt att bära vapenringen (lite på sniskan) pratar han svenska, italienska, engelska, franska, tyska, spanska och arabiska. 2014, när den då 68-årige de Mistura njöt av pensionen på Capri i Axel Munthes Villa San Michele, ringde FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och frågade om han kunde tänka sig att försöka lösa konflikten i Syrien. Efter att ha tvekat i några sekunder tog hans världsmedborgarkänslor över. Vapenringen, Hublotklockan, de skalmlösa glasögonen och perfekta blå kostymerna packades ner – och utsikten över den djupblå Neapelbukten byttes mot lidandets Aleppo. För mig är det den absoluta definitionen av en ikon och en gentleman. Så svaret är ja: stilikonerna finns, men precis som förr är de inte särskilt många.

Staffan de Mistura
Staffan de Mistura

Hej Fredrik,
Vi är ett gäng som inte bokat årets sommarresa. Vi väljer mellan Marbella, Palma och Capri. Vad skulle du ha valt?
/Anna, Vasastan

För några år sedan hade denna fråga varit komplicerad att svara på, men i dag är den enkel.

Marbella var från 1954 till slutet av 70-talet – då orten dominerades av hotellet Marbella Clubs grundare Prince Alfonso of Hohenlohe-Langenburg – en charmig, stilfull och tämligen privat plats. I dag är Marbella kemisk befriat från allt ovanstående.

Palma är en vacker stad men personligen känner jag att Magaluf ligger för nära …

Vill ha man ha en Slim Aaronsk semesterupplevelse kvarstår alltså Capri. Det svenska arvet är befäst genom Axel Munthes sällsynt vackra gamla bostad, Villa San Michele. Mitt tips: hyr en gammal fiskebåt och lägg er och guppa ute i Neapelbukten. Låtsas att ni är med i The Talented Mr. Ripley. Om ni vill festa så sätter det era sociala kunskaper på prov, för på Capri blir man bjuden hemmafest och går inte på klubb.

Capri
Capri

Till Toppen