SvD Perfect Guide
Annons

Stilombudsmannen: När blir solbrännan vulgär?

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om att få till en snygg solbränna och vilka hattregler som gäller.

Text: Fredrik af Klercker - 10 april 2018

Hur får man till en klädsam solbränna?

Hej Fredrik,
Jag befinner mig i Miami på semester och när jag möter min egen blick i hotellspegeln drabbas jag av följande tanke: hur solbränd får man egentligen vara innan det blir vulgärt? En jämn, gyllenbrun ton ser både trevligt och hälsosamt ut – men när går det från smakfullt till smaklöst? Hur tänker du själv när du anlägger en sommarbränna? Sedan har jag ytterligare en fråga gällande hudton, kan det vara stötande att visa upp sina kritvita ben i shorts på stan?
Tack,
Sebastian

Hej Sebastian,

Det är alltid trevligt med en solbränna! Själv älskar jag att vara i solen och tycker att det är snyggt att vara brun, men till en viss gräns. När du har George Hamilton som förebild vet du att det har gått för långt.

Förr var det väldigt fint att var blek eftersom det visade att man inte behövde arbeta utomhus. Det sägs även att uttrycket blått blod kommer från att man såg blodådrorna hos adelsmän som aldrig vistades i solen. Så, vill du vara gammelfin bör du hålla dig under parasollet.

Personligen tycker jag att lite sol får en att se hälsosam och fräsch ut. Men hellre blek än att använda något form av artificiellt hjälpmedel som brun utan sol eller solarium.

Annons
Annons

Hur jag hanterar solen ska vi nog inte gå in på här, jag vill inte utsätta läsarna för den hälsofaran.

Bleka ben i stan tycker jag bör undvikas. Det är inte speciellt snyggt.

För övrigt går det utmärkt att ha shorts i stan om det är hiskligt varmt ute. Däremot är det inte speciellt passande att gå till jobbet eller att sitta på en restaurang i kortbyxor. Och ha aldrig shorts på Arlanda. Vart du än ska eller var du än kommer ifrån, det är inte okej.

Regler för huvudbonader

Kära stilombudsman,
En tanke som gäckat mig är detta med huvudbonader. Min chef har precis återvänt från en jobbresa i Los Angeles och bär numera röd baseballkeps till sin Tigerkostym. Är detta okej? Funderar också kring den svåra balansgången att bära hatt – kan vem som bära upp en hatt? Vilka huvudbonader funkar? Och får vuxna människor ha baseballkeps? / Tommy

Hej Tommy,

Det är klart att det är okej, däremot låter det inte speciellt snyggt! Hatt är svårt att bära upp ett klassiska sätt, det kräver mycket av övrig klädsel. John F. Kennedy dödade hatten när han som förste president slutade att bära det.

Baseballkeps är något som passar till fritidsaktiviteter, då kan det till och med vara riktigt snyggt.

Själv ser jag gärna att hatten blir trendig igen. Men så länge gäller det att vara försiktig, man vill inte att det ska bli maskerad. Kom ihåg att det är en fin gräns mellan att klä upp och klä ut sig.

Har du några livsstilsrelaterade frågor som tynger dig? Maila dem till Fredrik af Klercker så har du chans att få svar: fredrik@afklercker.com

Annons