SvD Perfect Guide
Annons

”Man måste vara cool för att bära solglasögon inomhus”

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker tipsar om snygga solglasögonmodeller och två viktiga stilregler att förhålla sig till när man går på bröllop.

Text: Fredrik af Klercker - 21 april 2018

Tips på solglasögon

Hej!

Sommaren närmar sig och med det solglasögonen. Här finns det några etikettregler jag undrar över: får man ha på sig solglasögon inomhus? Ska man ta av sig dem när man möter en bekant på stan? Och finns det någon åldersgräns för vissa solglasögon? Sedan tänkte jag fråga dig som stilexpert: vilka solglasögon gäller 2018?

Vänligen,
Oscar

Hej Oscar,
Solglasögon är en fantastisk accessoar. Vilka solglasögon man har säger nästan lika mycket om en person som ett par skor. De kan berätta om du är en stekare, konstnär, konsult eller bara väldigt skön och elegant.

Huruvida man kan ha glasögon inomhus eller inte är en mycket intressant fråga. Jag har själv försökt med det i flera år men har hamnat i pinsamma situationer varje gång. För att kunna bära solglasögon inne måste man nå en viss coolhetsnivå och det har än så länge bara två personer gjort: Kit (Fantomen) Walker och Jack Nicholson. Och ja, man tar av sig brillorna när man möter någon på stan.

Angående din fråga om vilka solglasögonmodeller som gäller 2018 så anser jag att det är viktigare att fokusera på vilka solglasögon som funkar generellt sett.
Det är aldrig är okej att ha solglasögon med en synliga logotyp (insidan av skalmen är okej). Ray Bans pilotbrillor är ett undantag men ska du ha ett par Wayfarer bör du försöka hitta ett par utan logga eller byta glas.

Annons
Annons

Pilotglasögon är svåra att bära upp, de funkar bäst i skidbacken, på båten och självklart i cockpiten, men aldrig på stan eller när du är uppklädd! Wayfarer är enklare bära upp – de funkar till både kostym och shorts. Ett annat tips på tillverkare är Persol, de har flera eleganta modeller.

Det viktigaste när man väljer solglasögon är att inte bli förförd av de stora modehusen och deras brackiga modeller. De är sällan eleganta och det är aldrig snygg med en Gucci-logga på skalmen.

Bland svenska varumärken tycker tycker jag att Nividas har många bra modeller om man är ute efter en mer klassisk look. För den konstnärliga rekommenderar jag Oscar Magnusons.

Till sist, det finns ingen åldersgräns för snygga solglasögon.

Inför bröllopssäsongen

Herr Klercker,

Tack för bra frågespalt och podcast. Snart är det bröllopssäsong, jag är själv inbokad på två stycken – en kollegas i Dalarna och en kusins i Göteborg – och spånar kring outfit. Hur mycket vågar man ta ut svängarna i sin klädsel? Vilket är det vanligare misstaget folk gör? Och vad är absolut inte okej? Har också klurat på detta med bröllopspresent – vad är en smakfull gåva?

Bästa,
Peter

Hej Peter,

Vad roligt att du ska på bröllop! På inbjudan borde klädsel stå och mitt råd är att du följer den. Två enkla regler är att aldrig ha bruna skor och alltid vit skjorta.

Om brudparet inte har skrivit någon lista på vad de önskar sig föreslår jag att du satsar på något personligt i bröllopspresent, gärna med gravyr. Tänk efter vad ni har för relation och ge gärna något som symboliserar er vänskap.

Har du några livsstilsrelaterade frågor som tynger dig? Maila dem till Fredrik af Klercker så har du chans att få svar: fredrik@afklercker.com

Annons