Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Stilombudsmannen: ”Galoscher har ingen åldersgräns”

Foto: Swims

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om åldergräns på galoscher och snygga resväskor.

Text: Fredrik af Klercker - 13 mars 2018
Annons

Snyggt bagage

Hej, jag ska snart iväg på en resa med några kompisar och undrar hur jag ska tänka med bagaget. Kan jag ta min plastiga Titan i skrikig gul färg eller bör jag investera i en snyggare väska? Om jag väljer en variant i läder – vad är då ett bra alternativ? Fungerar en väska med Louis Vuitton-monogram eller ska jag välja en mer diskret variant från Mulberry?
/Jonas


Hej Jonas,
Jag är väldigt svag för snygga resväskor. Av de två alternativen du väljer mellan tycker jag absolut att du ska satsa på din gula Titan. De i läder fungerar som handbagage eller strandväskor – men bara om de är 20 år gamla och väldigt slitna.
Personligen har jag över åren samlat på mig väskor från Bric – de är väldigt bra och diskreta i mörkbrunt läder och ljusa hörn. Det praktiska med dessa väskor är att de har valt att ha sin logotyp på en påsydd läderbit – som jag låtit ta bort. Det har resulterat i en samling snygga väskor som är befriade från skrikiga logotyper.
Med det sagt kan det också vara kul att ha en väska som sticker ut – med en stor logga eller en gammal favorit som inte passar in bland övriga bagaget. Min utstickare är en falsk Louis Vuitton-väska som jag köpte i Bangkok för 50 spänn, cirka år 2000. Till en början skämdes jag över väskan men nu kan jag inte resa utan den. Och den är full av loggor.

Annons
Annons

Undvik helst rullväskor av alla slag – de flesta flygplatser erbjuder vagnar och att rulla en väska är inte elegant.

Tipser - Enables commerce everywheretipser.com

För ung för galoscher?

Hej Fredrik,
Jag fyllde nyligen 30 år och undrar: är jag gammal nog att bära galoscher? Personligen tycker jag att galoscher har en väldigt gubbig klang men samtidigt tycker jag att det är en bra lösning om man inte vill förstöra sina fina skor.
/Fabbe

Hej Fabbe,
Man är aldrig för ung för att bära galoscher. Men det är viktigt att man känner sig bekväm och att det inte är påtvingat. Innan du börjar använda galoscher kan det vara klokt att öva på en smidig på- och avtagning hemma.
Nuförtiden kan man välja bland en rad olika färgglada modeller – vilket är kul –men jag tycker ändå att man ska hålla sig till svarta för att få till en klassisk elegans.

Har du några livsstilsrelaterade frågor som tynger dig? Maila dem till Fredrik af Klercker så har du chans att få svar: fredrik@afklercker.com

Annons