Perfect Guide

Stilombudsmannen: ”Dessert ska ätas med gaffel!”

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om huruvida man ska äta efterrätt med sked eller gaffel.

Hej Fredrik, jag har hört att man ska äta efterrätt med gaffel och inte sked – stämmer det? Och varför är det så? /Oskar

Annons

Hej Oskar,

Så här ligger det till: efterrätt ska ätas med gaffel, däremot dukar man alltid med både sked och gaffel. Det har blivit ett nästintill komiskt test på huruvida någon har bra bordsskick eller inte.

I vissa kretsar finns det en direkt avsky mot att äta efterrätt med sked, men det har lugnat sig något nu. Själv har jag blivit så indoktrinerad i detta att jag tycker desserten smakar sämre med sked. Likt Pavlovs hundar börjar det nästan fradgas i mungiporna när jag ser en gaffel – medan en sked får mig att känna mig proppmätt.

Vad gör man om det serveras en flytande efterrätt då? Min mormor hade ett lysande svar: då tar det längre tid. Skämt åsido finns det faktiskt ett sätt att ta sig an situationen, dock något överkurs om du frågar mig. Doppa gaffeln först, för att sedan börja äta med skeden.

Värt att nämna är att den här regeln endast gäller i Sverige. Utomlands kan du uppfattas som direkt konstig – engelsmän äter till exempel efterätt med både sked och gaffel.

Min gissning är att den här etikettregeln kommer från en tid då det var ovanligt med gafflar och därför ansågs fint att äga en.

Sammanfattningsvis, ät med det redskap som du känner dig bekväm med och som är trevligast för omgivningen – det vill säga ät med gaffeln.

Till Toppen