SvD Perfect Guide
Annons

Stilombudsmannen: Bär aldrig ryggsäck på bussen

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om hur man för sig i kommunaltrafiken.

Text: Fredrik af Klercker - 19 juni 2019

Hej Stilombudsmannen,
Jag tycker ofta att det är ganska stökigt på bussen och i tunnelbanan. Hur reser man egentligen på ett elegant sätt?
/Maria

Hej,
Att resa kommunalt är en underskattad konstform som allt färre människor behärskar.

Om vi börjar med ryggsäcken. Hur svårt ska det vara att lära sig: man bär inte ryggsäck på bussen, tunnelbanan eller spårvagnen. Och då menar jag aldrig. Det räcker med att det är en till resenär i vagnen för att du ska råka dra ryggsäcken i ansiktet på någon.

Ett annat intressant fenomen är de som äter i kommunaltrafiken. Det blir sällan bra. Om du inte kladdar ner någon annan, kommer du garanterat att kladda ner dig själv. Dessutom är det en otrevlig lukt för de andra resenärerna.

Det som dock irriterar mig mest är stressen att och envisheten att komma på först, gärna innan alla hunnit gå av. Även det faktum att alla envisas med att kliva på en fullproppad buss, trots att det kommer en tom några hundra meter bakom.

Så, hur ska man föra sig i kommunaltrafiken?

Den enkla lösningen är behandla din resa precis som du gör med flyget – klä upp dig lite extra, var trevlig mot din omgivning och framförallt njut av resan och förundras över hur du kan färdas så långt under jord. Eller det faktum att du får åka bussfil hela vägen till jobbet. Kanske kan du till och med börja prata med någon?

Se till att lämna ryggsäcken hemma bara.

Har du några livsstilsrelaterade frågor som tynger dig? Maila dem till Fredrik af Klercker så har du chans att få svar: fredrik@afklercker.com

Annons