Mode

Stilombudsmannen: ”Att ha linne på flyget borde vara förbjudet”

Stilombudsmannen Fredrik af Klercker om klädetikett på flygplan och söner som vill ha tyllkjol.

Klädetikett på flyget

Annons

Hej Fredrik,

Jag ska ut på en långflygning över Atlanten och drabbas av följande fråga: vilken klädetikett gäller vid flygresor? Många hoppar i sina bekvämaste mjukisbyxor, andra behandlar gaten som en catwalk och klär upp sig i kavaj och skjorta med matchande attachéväska. Vad är det egentligen som gäller? Är det okej att ta på sig en mysdress vid långdistansflygningar? Undrar också hur man överlever att ta av sig skorna i säkerhetskontrollen-momentet utan att förlora sin värdighet?
Tack/ Christian

Hej Christian, tack för en bra fråga!
När det kommer till kläder på flyget handlar det inte om att du ska känna dig bekväm – utan att din omgivning gör det. Det man ska tänka på är att täcka så mycket av kroppen som möjligt, absolut viktigast är armhålorna. Det borde införas en regel som säger att passagerare som står vid gaten iklädd linne inte är välkomna ombord. När jag var ute och reste nyligen såg jag en medresenär byta byxor i mittgången, det är så klart inte okej under några omständigheter!

Ett tips är att försöka ha så lite saker som möjligt med sig ombord. Skippa handbagaget och välj istället en kavaj med många fickor. På så sätt slipper du knöka in en alldeles för stor och tung väska i hyllan ovanför – det ser inte värdigt ut! Istället kan du – i lugn och ro – hänga upp kavajen, slå dig ned på din plats och läsa någon av de två tidningarna du har med dig.

För att behålla värdigheten i säkerhetskontrollen bör du resa i tofsloafers (de är lätta att ta av och på) och till det ett par knähöga, ribbade strumpor.

Att lämna mysdressen hemma och behålla skorna på under flygningen är självklarheter. Punkt.

Barn och genustänk

Kära Stilombudsman,
Genus och jämställdhet har tagit allt större plats i samhället. Gott så. Nu undrar jag: ska jag tänka genus när jag klär mina barn? Kan jag tillåta min 4-årige son att klä sig i tyllkjol? Och när det kommer till min dotter, något äldre, 7 år, borde jag uppmuntra henne att bära en tröja med racerbilar i skolan?
Hälsningar, Magdalena

Det här är en mycket enkel fråga att svara på: självklart kan din son ha tyllkjol! Och samma sak gäller givetvis tjejer som vill ha tröjor med racerbilar. Kreativitet och nyfikenhet ska alltid uppmuntras, oavsett ålder!

Till Toppen