Perfect Guide

Stilombudsmannen: Allt du behöver veta om affärsluncher

Fredrik af Klercker – känd från den populära podcasten Stiljournalen – hjälper SPG:s läsare i livsstilsrelaterade frågor.

Hej, vilka restauranger i Stockholm tycker du är bäst att ha affärsluncher på?

Annons

/Carl, mediasäljare

Att luncha är en sann konstform. Att veta var man ska äta och framför allt vid vilket bord man ska sitta. Är syftet med lunchen att vara diskret eller vill du gärna synas?

Många viktiga frågor att ställa sig.

I affärslunchsammanhang är det bra att gå till ställen där man är stamgäst och känner personalen, så att relationen känns personlig och så att de kan läsa av situationen och förstår när du vill vara ifred med din gäst eller när servicen ska vara uppassande.

Vilket som är bästa bordet på en restaurang beror självklart på krogen men en generell regel är att man (precis som med monogrammet på skjortan) vill ha det diskret. För full diskretion är en restaurang med bås att föredra. Eller möjligtvis ett chambre privée.

Det är inte särskilt många restauranger i i Stockholm som har dessa attribut. Den bästa lunchkrogen stan sett var förmodligen Eriks (som sedermera blev Pontus in the Greenhouse) i Gamla Stan. Jan Stenbeck älskade stället. De hade en bar på nedervåningen för enklare ensamluncher och bås på övervåningen där Stenbeck och hans kollegor kunde lägga upp riktlinjerna inför nästa uppköp. Och så stans bästa chambre separée där de kunde fira affären efteråt.

Även om det paradiset gick förlorat finns ändå några fina pärlor kvar. Här är mina favoriter:

Prinsen är en klassiker. En elegant krog med en lång historia. Enda nackdelen är att väggarna mellan båsen i mitten av restaurangen är lite låga så man ser sällskapet bredvid. Bästa borden är båsen längs väggen i mitten. Ät alltid köttbullar.

KB är kanske Stockholms bästa lunchrestaurang just nu. Kulturen fullständigt pumpar ur väggarna, klientelet är alltid intressant och inredningen fantastisk. För en enklare, snabb lunch äter man med fördel i baren. Bästa bordet är det runda båset direkt till höger i matsalen. Ät alltid isterband.

Bobergs Matsal en undangömd ikon högst upp på NK. I denna vackra matsal har man kunnat lunch i 100 år. Nu drivs Bobergs av stjärnkrögaren Björn Frantzén. Försök få ett fönsterbord som vetter ut mot Hamngatan. Och om du – som jag - fortfarande röker, kan man runda av lunchen med en cigarett på balkongen, väldigt få vet att dörrarna går att öppna.

Men viktigast av allt, Carl – det finns inget som heter affärslunch, det heter lunch.

Jag älskar att solglasögon men har märkt att vissa blir provocerade av att jag ständigt har på mig dem. Vid vilka tillfällen måste de tas av för att man inte ska verka otrevlig?

mvh/ Claude

Om du inte heter Jack Nicholson så tar man av glasögonen inomhus. De snyggaste basmodellerna på solglasögon är fortfarande den berömda trion: Ray Ban Pilot, Ray Ban Wayfarer och Persol 649 & 714.

Har du några livsstilsrelaterade frågor som tynger dig? Maila dem till Fredrik af Klercker så har du chans att få svar. fredrik@afklercker.com

Till Toppen