Recension

SnödrottningenStillsam röst som behövs i bruset

Michael Cunningham.
Michael Cunningham. Foto: Claudio Bresciani / TT
Under strecket
Publicerad
Annons

Michael Cunningham är ingen Oates. Han pumpar inte ut sina böcker på marknaden, utan låter det gå några år mellan titlarna. "Snödrottningen", Cunninghams sjunde bok, kom 30 år efter debuten. Debutboken är dessutom ett kapitel för sig – den har, på grund av hans eget missnöje, vare sig översatts eller tryckts på nytt.
Cunningham har tenderat att bygga böcker med flera lager. "Kött och blod" var en brett upplagd släktkrönika. "Timmarna" hade sina tre tidsperioder som vävdes samman. "Märkliga dagar" innehöll både 1800-tal, samtid och framtidsdystopi.
På sistone tycks dock en koncentration ha skett i författarskapet. "När natten faller" utspelades under kort tid och med en mycket specifik, förtätad konflikt. "Snödrottningen", som precis har kommit på svenska, låter fyra år passera men känns ändå sammanhållen, på ett sätt som märkligt nog blir både klaustrofobiskt och alldeles öppet.

Huvudperson är svår att slå fast – här får flera personer stå i centrum på samma villkor. En av dem är Barrett, som närmar sig de fyrtio. Han har aldrig slutfört en utbildning, varit länge på samma jobb och eller haft "kvalificerade" arbetsuppgifter. Nu bor han med sin bror, vars flickvän är döende i cancer. Hans senaste pojkvän har nyligen dumpat honom, dessutom med ett simpelt sms. Allt detta snurrar i Barretts huvud under en promenad i Central Park, när han plötsligt ser ett ljussken på himlen. Barrett är övertygad om att ett under har ägt rum. Han kommer aldrig att glömma tecknet i skyn – men kan han någonsin bli klok på vad det innebär?
Brodern Tyler försöker skriva en sång till sitt bröllop. Varken sig han, bruden Beth eller hennes läkare tror att hon kommer att leva särskilt länge. Tyler har alltid ansetts vara musikalisk, men han har aldrig slagit igenom. Hur ska han kunna skriva en sång om sin döende brud, sin snödrottning, utan att det blir patetiskt? Valet stundar och amerikanerna verkar vara på väg att åter sätta Bush på högsätet, något som Tyler inte kan förlåta. Dessutom tror alla att han har lyckats sluta med drogerna, men i sänglådan finns ett rör med kokain.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons