X
Annons
X
Recension

Den svavelgula himlen Stilla sorg över att aldrig riktigt lyckats leva

Kjell Westö är mästare på att fånga stämningar, hitta detaljer, skildra en hel era i en liten scen. Men hans sjunde roman känns något ofullgången med figurer som förblir schabloner i en alltför redovisande berättelse.

Kjell Westö (född 1961) har fått pris av Svenska litteratursällskapet i Finland sju gånger. ”Den svavelgula himlen är Westös sjunde roman och utkommer hösten 2017 på svenska, finska, norska och danska. Foto: Marica Rosengård
Läs mer om Bokhösten 2017

Ett disigt Helsingfors, självmedvetna medelklassmänniskor ur den finlandssvenska kultursfären, sommarnöjen i skärgården – Kjell Westö har i roman efter roman, med ett ironiskt men samtidigt empatiskt småleende, utforskat och skildrat denna plats, denna tid, dessa människor. Förra romanen ”Hägring 38” var svartare, dök ner i de mörkaste aspekterna av Finlands 1900-tals historia, men lika flyhänt berättad, rafflande och smärtsam på samma gång.

Nu, med "Den svavelgula himlen" är han åter i ett Helsingfors som spelplats för det som pågår inuti den svensktalande borgerligheten. Det handlar om minnets mekanismer, klass, stormig kärlek och i slutändan kanske om sorgen över att aldrig riktigt lyckats leva.

Kjell Westö (född 1961) har fått pris av Svenska litteratursällskapet i Finland sju gånger. ”Den svavelgula himlen är Westös sjunde roman och utkommer hösten 2017 på svenska, finska, norska och danska.

Foto: Marica Rosengård Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X