Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Stilexperterna: Så bra klär sig våra partiledare (del 2)

Hur klär sig våra partiledare egentligen? SPG bad stilexperten Camilla Thulin och stilombudsmannen Fredrik af Klercker kommentera partiledarnas stil. Här analyserar stilombudsmannen Ulf Kristersson, Gustav Fridolin och Jimmie Åkesson.

Ulf Kristersson

Ulf har lyckats med något som ingen annan partiledare har – han kan knyta en slips. Han har också förstått att passformen är viktigt. Kristersson är helt enkelt den partiledaren som jag anser klär sig bäst. Bra kragar på skjortorna, snygga skor och, som sagt, en fin slipsknut.
Skulle han sluta med skärpet till byxorna och våga byta ut det mot hängslen eller sidospännen hade hans klädsel varit nästintill perfektion. Moderatledaren klarar även av att bära slips till en riktig snygg button down-skjorta, vilket ger hans look lite edge. Och vad jag kan minnas så behärskar Ulf frack mycket väl.

Annons
X

Glasögonen ger ett intellektuellt, trevligt intryck och han får även pluspoäng för sin rektangulära klocka.

undefined
Foto: Patrik Österberg / IBL Bildbyrå / [downloaded]

Ibland har man sett honom bära en halsduk lite avslappnat runt halsen och då ser han ut att vara direkt hemkommen från modemässan Pitti Uomo i Florens. Han har även förstått att man inte ska matcha näsduken med slipsen – en självklarhet om man nu vill bära näsduk av estetiska skäl.

Vad det gäller ytterplagg så brukar Ulf bära snygga rockar, däremot hade de kunnat vara 15 centimeter längre.

Av alla partiledare vill jag påstå att Ulf Kristersson är den som klär sig bäst och jag önskar att de andra partiledarna kunde ta efter. Ulf får 4,5 knästrumpor av 5.

Gustav Fridolin

Nu till miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin. Efter att ha analyserat alla manliga partiledare kan jag konstatera att deras stil varierar otroligt lite och att de i stort sett är ganska tråkiga. Det gäller inte bara Fridolin, utan samtliga. Man önskar att det inte var så vansinnigt mellanmjölkiga!
Återigen irriterar jag mig över att nästan ingen vet hur man knyter en slips ordentligt. Finns det ingen stylist i riksdagen som kan hjälpa våra stackars politiker? Fridolin, och de andra i riksdagen, kan lika gärna börja klä sig i jeans och t-shirt istället för att famla i mörkret.

Gustav Fridolin klär sig precis så lagom att han inte påkallar någon som helst uppmärksamhet. Fula slipsknutar, märkliga kavajer och rockar som inte alls rockar. När det är dags att klä upp sig ser vi honom i fuskflugor och illasittande frackar. Står jackett som klädsel har han givetvis inte det heller.

undefined
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

När man står i en tv-debatt i iförd t-shirt och kavaj är det mycket svårt att ta personen på allvar. Det skulle vara mycket trevligare och stiligare om han kunde klä sig efter sin ålder och efter det ansvar han har.

Politik och välfärd är självklart viktigare än kläder och stil. Men jag tror att om man får med lite mer stil i mixen så kommer partiledarna att tas på större allvar och i sin tur även politiken.

Gustav Fridolin får 2 av 5 knästrumpor i betyg.

Jimmie Åkesson

undefined
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det känns som att slipsknuten har varit ett återkommande ämne i min stilgranskningen av de manliga partiledarna och här har vi den, den fulaste slipsknuten av de alla, Jimmie Åkessons. Hade han varit sportkommentator på 90-talet hade den fungerat men tyvärr inte i dagsläget.
Till det har han den dåliga smaken att matcha sin slips och näsduk, vilket gör att han lite ser ut som en skyltdocka. Det är aldrig snyggt att matcha. Han brukar även använda skjortor med kontrastfärger på knapphålen och i knapparna, gräsligt fult!

Han får pluspoäng för att ha uppdaterat sina glasögon till ett par klassiskt runda. De är en grov förbättring från de gamla.

Vid något tillfälle har jag sett Åkesson bära fluga till vanlig kostym. Det krävs ohyggligt mycket av bäraren för att klara av detta och det gjorde inte Åkesson. A och o är ett ha en knytflyga och redan där misslyckades han. Mer behövs inte sägas.

undefined
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan har vi den där grejen med folkdräkt. Generellt sett tycker jag att folkdräkt är ett trevligt plagg som bär bäras när tillfället ges. Men i Åkessons händer, eller snarare på hans kropp, blir det mer ett maskeradplagg som används för att göra en billig politisk poäng. Synd. Fel kläder vid fel tillfälle kan ge intrycket av att bäraren är mer utklädd än uppklädd. Och just så vill jag summera Åkessons stil – mer utklädd än uppklädd.
Jimmie får 2 av 5 knästrumpor.

Foto: IBL/TT

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen