Annons
X
Annons
X

Stig Malm: Det är rent stalinistiskt

Förre LO-ordförande Stig Malm är ett av ombuden till Socialdemokraternas extrakongress. Han är rasande över att ombuden inte är delaktiga i processen att välja en ny partiledare - och får medhåll av flera tunga namn i partiet.

Av TT
(uppdaterad)
Stig Malm, Anna-Greta Leijon, Kent Härstedt och Björn Fries.
Stig Malm, Anna-Greta Leijon, Kent Härstedt och Björn Fries. Foto: SCANPIX, SVD

– Det är ett rent spektakel som är ovärdigt ett socialdemokratiskt parti att behandla folk på det här sättet. Vi är valda för att gå dit och välja en partiledare, inte för att gå dit i stalinistisk anda och rösta på det vi blivit tillsagda, säger han till TT.

– Jag är vald av medlemmar i en valkrets, där 17 ombud kandiderade och fem skulle väljas. Det var en stor apparat med alla medlemmar inblandade, och sen håller vi på med det här apspelet, det är förfärligt. Jag skäms över att vara socialdemokrat, säger Malm.

Han anser att partiet måste ha en helt annan process för att välja en partiledare, där kongressen får välja mellan flera kandidater.

Annons
X

Stig Malm anser att de partidistrikt som nu blockerar valet av ny partiledare måste ta sitt ansvar och öppet presentera sina kandidater.

– Vi framstår som oerhört omoderna. Jag har varit med i 100 år snart och har aldrig varit med om ett sådant apspel som den här gången. Det är förfärligt, vi lever på 2000-talet och då tillämpar man principer som är hundra år gamla och håller på och blockerar varandra för att få fram en kandidat.

Valberedningens ordförande Berit Andnor vill inte kommentera Stig Malms hårda kritik mot den slutna valprocessen. Men flera tunga S-profiler delar Stig Malms kritik mot processen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Riksdagsledamoten Kent Härstedt är också ett av de valda ombuden till kongressen som är öppet kritisk. På Facebook skriver han att han är stolt och tacksam för att han blivit vald till ombud men fortsätter:

  ”Frågan är bara - vad det är kongressen skall ta ställning till? Jag är djupt skeptisk till den process som nu äger rum för att vaska fram ny s-ledare. S måste starta en förnyelseprocess som också måste ombegripa valprocesser och partiets inre kultur!”

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Stig Malm, Anna-Greta Leijon, Kent Härstedt och Björn Fries.

  Foto: SCANPIX, SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X