Annons
X
Annons
X

Stig Lindberg – Folkhemmets formgivare

Hans porslinsserviser har blivit en del av det svenska folkhemmet och mönstren lever vidare i nya skepnader. I år skulle formgivaren och illustratören Stig Lindberg ha fyllt 100 år.

1 2

Stig Lindbergs fajansvaser är hett eftertraktade.

Foto: Staffan Larsson
1 2

Stig Lindberg, formgivare, industridesigner, illustratör och konstnärlig ledare.

Foto: Nationalmuseum

Han tog ödet i sina egna händer den där dagen 1937. Den 21-årige Stig Lindberg – helt utan formgivningsutbildning – klev in på Gustavsbergs Porslinsfabrik och erbjöd sina tjänster. Fabriken hade det kämpigt ekonomiskt, men ryktet säger att unge Stig ändå lyckades säkra ett sommarjobb. Hur? Han sade självsäkert ”Om ni anställer mig ska jag se till att det blir jobb på fabriken.”

Under två intensiva sommarmånader bevisade Stig Lindberg att han hade talang att backa upp de kaxiga orden, och fabrikens konstnärlige ledare Wilhelm Kåge tog honom under sina vingar för att tolv år senare lämna över ledarrollen till sommarjobbaren från Umeå. Under sina år på Gustavsberg såg Stig Lindberg till att skriva in sig i den svenska designhistorien både en, två och tre gånger. Han är i dag lika berömd för sina fajansföremål från 1940-talet som 1950- och 1960-talets bruksporslin och serviser. Han stod för designen för några av plastföremålen som Gustavsberg tillverkade under en period, och han illustrerade flera av Lennart Hellsings älskade barnböcker – bland annat Krakel Spektakel.

**Lägg därtill en **lång rad helt andra produkter som en tv och en transistorradio för Luma, glas för Målerås, Kosta Boda och Holmegaard och möbeldekorationer för NK, vid sidan om offentliga utsmyckningar i form av allt från en fontänskulptur i Umeå till en keramisk vägg på ett hotell i Bagdad. Att Stig Lindberg beskrivs som en tusenkonstnär är inte så konstigt.

Annons
X

Men han beskrivs också som en påhittig modernist med en känsla för hur man kombinerar det praktiska med det estetiska. Det har sagts att om Per-Albin Hansson byggde det svenska folkhemmet så var det Stig Lindberg som inredde det.

**Få svenskar har **lyckats undvika att någonsin komma i kontakt med hans formgivning som dyker upp såväl på frukostbordet i våra faluröda sommarstugor som på trendiga kaféer i storstäderna. Nya produkter flirtar med vår kärlek till formgivarkungen – numera dyker Stigs ikoniska mönster upp på allt från pappmuggar till paraplyer. Faktum är att vi kan bokstavligen tapetsera med hans formgivning, tack vare hyllningskollektionerna Scandinavian Designers I och II från Boråstapeter.

Och hur gick det med porslinsfabriken som hade det så kämpigt i slutet på 1930-talet? Jodå. Gustavsbergs Porslinsfabrik är än i dag Sveriges enda porslinsfabrik, fortfarande svenskägd och med all produktion kvar i Gustavsberg. Sju av Stig Lindbergs porslinsserviser är ännu i produktion, så visst hade han rätt den där dagen 1937.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Stig Lindberg – Folkhemmets formgivare

  1 2

  Stig Lindbergs fajansvaser är hett eftertraktade.

  Foto: Staffan Larsson

  Stig Lindberg – Folkhemmets formgivare

  1 2

  Stig Lindberg, formgivare, industridesigner, illustratör och konstnärlig ledare.

  Foto: Nationalmuseum
  Annons
  X
  Annons
  X