Annons
X
Annons
X

Stieg Larssons testamente hittat

Stieg Larsson har sålt över sex miljoner böcker och är en av Sveriges mest framgångsrika författare. Varje dag säljs i snitt 6 000 exemplar av hans böcker runt om i världen. Men historien om Stieg Larsson är också en historia om en uppslitande arvskonflikt. Nu avslöjar Uppdrag Granskning att ett tidigare okänt testamente har hittats.

[object Object]
Stieg Larssons testamente hittat. Foto: SCANPIX ARKIV OCH SVT

1977 åkte Stieg Larsson till inbördeskriget i Etiopien för att utbilda soldater i vänstergerillan EPLF. Dagarna innan resan skrev han ett brev till livspartnern och sambon Eva Gabrielsson – men också ett testamente.

I kväll tar SVT:s Uppdrag Granskning upp det hittills okända dokumentet, som av en slump hittades av Eva Gabrielsson dagen innan minnestunden efter dödsfallet 2004.

I ett kuvert med texten ”OBS! personligt. Innehåller mitt testamente. Öppna ej före min död” finns ett maskinskrivet papper med uppgifter om vad Stieg Larsson vill ska hända med hans tillgångar.

Annons
X

”Jag sade tidigare att jag inte var någon rik människa och jag har knappast mycket pengar kvar efter mig. Dock vill jag att mina tillgångar i rena pengar (och på den punkt är jag mycket bestämd) skall tillfalla Kommunistiska Arbetareförbundets Umeåavdelning”, skriver Larsson och fortsätter senare:

”Hur mycket eller litet det än rör sig om vill jag att dessa pengar tillfaller KAF”.

Men det finns ett problem med testamentet – ingen har bevittnat det. Och därmed är det inte juridiskt bindande.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är helt värdelöst i så fall. Det finns tydliga regler för hur ett testamente ska bevittnas, säger Britt-Marie Svensson, operativt ansvarig på Juristbyrån till SvD.se.

  Det innebär att testamentet med största sannolikhet inte ändrar på den segdragna och bittra konflikt som uppstått mellan å ena sidan livspartnern och sambon Eva Gabrielsson och å andra sidan Stieg Larssons pappa Erland och brodern Joakim Larsson.

  Enligt den bouppteckning som gjordes 2005 ärvde Eva Gabrielsson inte ett öre efter sin sambo. Alla tillgångar och intäkter från de framgångsrika böckerna går till pappan och brodern. De ärver också rättigheten till Stieg Larssons författarskap.

  Experter säger till Uppdrag Granskning att Stieg Larsson skulle ha tjänat runt 80 miljoner kronor på sina böcker om han levt idag. Siffran kommer med största sannolikhet att fördubblas i framtiden.

  – Det här exemplet visar hur vikigt det är att skriva ett testamente när man är sambo, säger Britt-Marie Svensson på Juristbyrån till SvD.se.

  I centrum för konflikten står dock den bärbara dator som Stieg Larsson skrev sina texter på – och ett ofullbordat manus till en fjärde bok som finns sparad på hårddisken.

  Datorn finns hos Eva Gabrielsson, men ska enligt bouppteckningen tillfalla pappan och brodern.

  Flera försök har gjorts för att parterna ska komma överens och Eva Gabrielsson har bland annat erbjudit sig att avstå från intäkterna om hon får bestämma över böckerna.

  Svaret blev dock nej från släktingarna, som menar att hon inte är rätt person för att ta beslut om Stieg Larssons författarskap.

  Nu står ord mot ord och anklagelserna haglar.

  – Det måste finnas någorlunda vett och sans hur man beter sig efter ett dödsfall, säger pappan Erland Larsson.

  – De var aldrig del av vårt liv. Hur kan man förvalta och föra någonting vidare när man inte vet något om den personen, vad som rörde sig i hans själ och liv, säger Eva Gabrielsson i reportaget.

  Uppdrag gransknings hemsida svt.se
  Annons
  Annons
  X

  Stieg Larssons testamente hittat.

  Foto: SCANPIX ARKIV OCH SVT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X