Stewart är ännu het trots domen

Under strecket
Publicerad
Annons

Washington Den trots allt föga betydelsefulla Martha Stewart fortsätter att dominera ekonominyheterna i USA.
Hennes öde sysselsätter så väl elittidningar som kändisshower och aktierna i Martha Stewart Living Omnimedia fortsätter att dala efter fredagens fällande dom mot heminredningsdivan.
Martha Stewart har avskedats ur bolagsstyrelser och hennes show ratas nu av flera tv-kanaler. Frågan om framtiden för det egna bolaget, som byggts upp kring hennes namn och idéer, har ännu inte besvarats. Hon äger runt 60 procent av aktierna och kontrollerar över 90 procent av rösterna - men vad som sades vid ett ledningsmöte på hemlig ort är inte känt än.

Det straff som ska utmätas för henne och mäklaren Peter Bacanovic meddelas i juni. Det är först då som det framgår om det blir fängelse, vilket de flesta bedömare tar för givet, liksom om hon som fälld brottsling överhuvudtaget får vara verksam i ett börsnoterat företag.
Martha Stewart och hennes ombud tänker överklaga. Framträdande jurister ställer sig mycket
tvekande till chanserna att lyckas. Hon måste då kunna visa att domaren, den mycket ansedda och erfarna Miriam Goldman Cedarbaum, misskött rättegången. Det enda som möjligen talar för henne är att jurymedlemmar, som nu utnyttjar sin stund i kändisskapets strålkastarljus, lever i villfarelsen att de deltagit i ett mål som handlar om de senaste årens redovisningsskandaler - när det bara gällde hennes egna aktieaffärer.
Intresset för Martha Stewart har flera förklaringar. Den viktigaste är kanske att hon väcker både beundran och avsky för sin perfektion som märks både i tv-showen och i tidningen. Fler män än kvinnor anser att hon behandlades rättvist, medan mindre än hälften av kvinnorna i en mätning tycker att hon borde dömas till fängelse.
Martha Stewarts hantering av krisen blev inspiration även i managementspalterna. Det påpekas att vd:ar som är vana att styra och ställa inte gärna lyssnar till råd.

Annons
Annons
Annons